Lehetünk még fittek 50 felett?

Ígéretes, ha ötvenéves korunk előtt fizikailag aktívak voltunk – ám ha nem mozogtunk rendszeresen, még mindig nem késő elkezdeni! Könnyít a menopauza tünetein és számos betegség kialakulását megelőzheti.

Kevésbé aggódhat az egészsége miatt az, aki élete során hosszú ideig aktív volt fizikailag, például rendszeresen futott. De ez nem jelenti azt, hogy ha alig sportolt, már nem is kell elkezdenie. Számos, idősebb korban kialakuló problémán segít, ha végzünk testmozgást. Enyhíti a menopauza tüneteit, a hőhullámokat, az ízületi fájdalmat, az alvási problémákat.

A mozgás annak esélyét is csökkenti, hogy kialakuljon a szívbetegség, a cukorbetegség, a csontritkulás (osteoporosis). Ráadásul a súlyunkat is kordában tartja, „leolvasztja” a hasi zsírt. A mozgás hatása minden folyamatot jó irányba terel a szervezetben.

Maradjunk fittek, ahogy idősödünk!

Az öregség számos nehézsége annak a következménye, hogy inaktív életmódot élünk – s bár a valóságban 55 évesek vagyunk, biológiailag akár 35-nek is megfelelhetünk, ha rendszeres testmozgást végzünk. Mielőtt elkezdjük azonban, mindenképp konzultáljunk orvosunkkal, különösen, ha van is valamilyen problémánk, például fennáll a szívbetegség rizikója – dohányzunk, magas a vérnyomásunk, magas a koleszterin-szintünk, diabéteszesek vagyunk vagy a családban ez jellemző vonás. Ha az ellenőrzés megtörtént, hozzáfoghatunk a mozgáshoz!

Egy teljes fitnesz programnak a következőket érdemes tartalmaznia:

1.Aerobic gyakorlatok. A gyaloglás, jogging, tánc jó lehet. Az aerobic típusú mozgás ugyanis a test nagyobb izmait dolgoztatja, s ebből a szív- és érrendszer profitál – valamint a testsúly! 20 vagy ennél több perc alkalmanként tökéletes, heti 3-szor vagy 4-szer. Győződjünk meg róla, hogy olyan tempóban mozgunk, ami mellett még képesek vagyunk folytatni egy beszélgetést is.

2.Erősítő edzések. A kézi súlyok emelgetése javítja a tartást és az erőnlétet, csökkenti a hát sérülésének esélyét és tónust ad a testnek. Olyan kézi súlyzóval kezdjünk, amit kényelmesen tudunk emelgetni 8 ismétlésig, majd fokozatosan növeljük az ismétlésszámot, míg 12-őt meg nem tudunk csinálni.

3.Nyújtás. A nyújtó gyakorlatok segítenek fenntartani a rugalmasságot és az ízületek mozgékonyságát. Mérsékelik annak az esélyét, hogy megsérüljünk és izomlázunk legyen. A jóga és a pilates remek formái ennek a mozgásnak, biztosítják a test belső erejét és növelik a stabilitást.

Váljon a napi rutin részévé!

Minden kis mozgás számít. Ha nincs időnk arra, hogy rendszeresen járjunk órára vagy otthon elvégezzük a gyakorlatokat, nézzünk egyéb mozgásformák után is. Egy kutatás szerint minden extra lépés, amit egy nap alatt megteszünk, jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Íme néhány ötlet, ami motiválhat abban, hogy mozogjunk!

Fogadjunk örökbe egy kutyát, amivel aztán minden nap tudunk sétálni egyet! Lift helyett használjuk a lépcsőket. Ne kiabáljunk fel a családtagoknak az emeletre, inkább menjünk fel értük!

Keljünk fel a székből, beszélgessünk az irodában a kollégákkal, ahelyett, hogy e-mailt küldünk nekik. Tartsuk meg a beszélgetést pár perces séta közben.

Sétáljunk gyorsan, valahányszor csak lehet. Viseljünk mindig kényelmes cipőt, vagy vigyük azt magunkkal, így a lábunk nem fogja megsínyleni a testmozgást.

Találjunk kedvünkre való sportot, játékot, bármilyen tevékenységet! A lényeg, hogy a gyakorlás rendszeres maradjon. Ha élvezzük, persze nem is kérdés, hogy nem fogunk kihagyni egy-egy alkalmat!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.