Legyen horkolás mentes az éjszakánk!

Magyarországon a horkolás népbetegségnek számít. Mindezen túl még számos esetben vicc vagy legalábbis mosolygás tárgya a horkoló ember.

alvasteszPedig a horkolás betegség, adott esetben súlyos alvási betegség elsősorban hallható, de látható jele is. Ma már tudjuk, hogy a horkolás fő oka a garat izmainak megnyúlása: a nyelv és az alsó állkapocs leereszkedik és megakadályozza az orron át velő légzést.
A horkolásért az uvula, vagyis a nyelvcsap vagy az ínyvitorla a felelős, amely nem más, mint a szájpadlásról ingaként lelógó szövetrész. Túlsúlyos, vagy a hátukon alvó emberek esetében az uvula gyakran vibrál, rezeg a levegővétel során. Így a tüdőbe történő levegő útját megakadályozza.
A megfigyelés során különbséget kell tennünk szabályos és szabálytalan horkolás között. Orvosi szempontból kétségtelen, hogy ez az utóbbi a veszélyesebb. Az uvula műtét segítségével sikeresen eltávolítható, ez fül-orr-gégész műtéti beavatkozás, amelyet már Magyarországon is végeznek.

Az alvásklinikai vizsgálatokon a szakemberek megállapítják a horkolás okát, az alvásbetegséget, amelyet a először a lehetőség szerint gyógyszert mellőzve próbálnak gyógyítani. Súlyosabb, előre haladott stádiumú alvásbetegségek esetében nem kizárt a műtét és más terápiák alkalmazása sem.

reduznore8

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.