Lakóhajó engedélyek – mi kell ahhoz, hogy a vízen élhessünk?

Mit tehetsz akkor, ha rögeszméddé vált a lakóhajó és el sem tudod képzelni az életed anélkül, hogy reggelente a halak csobbanására és egyéb hajók hangjára ébredj?

Korábban már írtunk arról, hogy a nyugati országokban oly divatos lakóhajózás itthon annyira nem népszerű. Ennek egyetlen oka van: sokan a bürokrácia miatt ódzkodnak megvetni lábukat a vízen. Valóban rengeteg engedély kell, de ha igazán elszánt vagy, pár hónap alatt valóra válhatnak vizes álmaid.

Elsősorban szükséged lesz egy lakóhajóra, bár ezzel bizonyára tisztában vagy. Már Magyarországon is képviselteti magát egy holland cég, akik az igényeid szerint ácsolják meg az álomotthonod. Érdemes olyan szakemberek segítségét igénybe venned lakóhajód elkészítéséhez, akiknek a „vérében van” a hajózás. Ebből a szempontból jók a holland, a francia és nagy-britanniai hajóácsok.

A hajó elkészültével egy időben nem árt elindítanod az engedélyeztetési folyamatot, amely pontokba szedve így néz ki:

– Ha kiválasztottad, hogy a Duna vagy Tisza mely partszakaszán kívánod elhelyezni a lakóhajódat, akkor keresd fel a területileg illetékes önkormányzat építési osztályát. Itt a kikötésre használandó stég műszaki engedélyét állítják ki neked.

– Innen elküldenek majd a Város Üzemeltetési Irodába, ahol bejelentheted kikötési igényedet. A kikötéshez szükséges partszakaszt 500 Ft/folyóméterért bérelheted tőlük havonta.

hajó

– A Vízügyi Hatóság a következő állomás. Ők kiállítanak neked egy iratot, amelyben rögzítik, hogy az általad kiválasztott szakasz megfelel-e a folyamhajózási szempontoknak. Ilyen a megfelelő vízmélység, nincs szennyvízelvezető és egyéb akadályozó tényezők.

– Ezt követően a Nemzeti Közlekedési hatóság Hajózási Hatóság Főosztályát kell felkeresned, akik szintén kiállítanak egy papírt, hogy nincs akadálya az úszó hajódnak, gyakorlatilag egy parkolási engedélyt kapsz, amelynek a hivatalos neve az úszólétesítmény fenntartási engedély.

– Közüzemi engedélyek nélkül nem úszod meg, hiszen lakni fogsz a hajón, így kell a víz-, áram- és gázszolgáltatótól is engedély. Ez nem olyan könnyű, hiszen ki is kell építeni ezeket a közműveket, így terveztetésre is szükséged lesz. Akárcsak egy újonnan épülő ház esetében, először egy tervezővel terveztesd meg a közműveket, amelyet szintén az adott önkormányzat építési osztálya hagy jóvá. Persze az lenne a legideálisabb, ha már egy kialakított infrastruktúrával rendelkező partszakasz hódítja meg a szíved, mert sok százezer forintot spórolhatsz.

– Szállíttathatod a hajót a helyszínre.

vid4u.init(480,360,’9msjlKYrMD’,null,3);

Forrás: