Lakk a szőnyegen – a rémálmot is el lehet tüntetni!

A körömlakk a kezünkön igen szépen mutat, a kárpiton viszont kevésbé! Mit tegyünk, ha sikeresen ráfolyattuk a szőnyegre, a kanapéra vagy a blúzunkra? Íme néhány mentő ötlet!

Körömlakk balesetek megoldása

Lehetünk tökéletesen profik a körömlakk kezelésében, készíthetünk pár pillanat alatt kifogástalan lakkot a kezünkre – ám hibákat így is elkövethetünk sajnos! Elég egy óvatlan mozdulat és minden borul – pontosabban a körömlakkos üveg, ami éppen elég! Mit tegyünk, ha sikerült kilöttyintenünk, kifolyatnunk a szőnyegre, a kárpitra vagy a felsőnkre?

1.Lakk a szőnyegen

Ha az a szépséges piros szín egy rossz mozdulat miatt a szőnyegünket „díszíti”, óvatosan itassuk fel a felesleget, majd egy szemcseppentő segítségével juttassunk kis mennyiségű acetont a szőnyegre. Itassuk fel azonnal, majd ismételjük meg a műveletet, ha a folt még mindig látszik.

Minden, makacs lakkfelesleget egy tiszta, fehér ruhával és szivaccsal kezeljünk, vegytisztító oldószer használatával. Itassuk fel, amíg az oldószer teljesen felszívódik.

Ha még mindig ott a folt, használjunk szintén szemcseppentő segítségével hidrogén-peroxidot, közvetlenül a foltra. Dörzsöljük meg kissé hideg vizes szivaccsal és itassuk fel a nedvességet, legyen a felület száraz.

körömlakk

2.Folt a blúzon

Fektessük a ruhaanyagot a folttal lefelé egy fehér, tiszta ruhára vagy papírtörlőre, majd itassuk fel kevés acetonnal a foltot. Olyan anyagon azonban semmiképp se használjuk, amely szövet-acetátot vagy triacetátot tartalmaz (ahogyan számos szintetikus szövet). Ezeket a szálakat ugyanis az aceton megolvasztja.

Vizezzük meg a felsőt, míg a folt már nem látszik a tiszta ruhán vagy a papírtörlőn sem. Vigyünk fel a ruhára előmosó folteltávolítót, majd mossuk a szokásos módon.

3.Kanapéra csöppent lakk

Itassuk fel óvatosan a felesleget, majd szemcseppentő használatával egy kevés acetont vigyünk a foltra. Azonnal itassuk fel és ismételjük meg a műveletet, míg csak el nem tűnik teljesen a lakk. Ha szükséges a folytatás, mert a folt makacs, használjunk egy tiszta fehér ruhát és szivacsot, valamint vegytisztító oldószert a folt eltüntetéséhez. Majd itassuk fel, míg teljesen fel nem szívódik.

Legvégső esetben pedig szemcseppentő alkalmazásával hidrogén-peroxidot juttathatunk közvetlenül a foltra. Hideg vizes szivaccsal kezeljük még le, majd szárítsuk meg.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php