Különleges húsvéti saláta cukorbetegeknek

Lassan véget ér a böjti időszak, a megtisztulás időszaka. Ma már talán kevesebben tartanak böjtöt, a hagyomány mintha kihalófélben lenne felgyorsult világunkban, de a húsvét szokásait továbbra is megőriztük.

A sok húsvéti szimbólum között a tojás az újjászületést és a családi összetartozást jelképezi. Hagyomány volt a húsvéti tojást a családtagoknak együtt elfogyasztani, hogy ha eltévednek az életben, mindig hazataláljanak a családhoz.

Cukorbetegeknek szánt húsvéti receptünk könnyed, mégis izgalmas ízvilágával igazi kiegészítője lehet a húsvéti lakomáknak.

A salátában nem a megszokott méretű tojás van, hanem fürjtojás, ami nem csak finom, de egészséges is.

A receptet köszönjük a Diabetes Magazin, a Diabetes.hu és a Receptsarok sorozat kiadójának, a Tudomány Kiadónak. A receptet a legújabb, Receptsarok 4. kiadványból kaptuk.

Tavaszi saláta fürjtojással – Bíró Ferencné receptje

1 adag tápanyagtartalma
Energia 597 kcal
Fehérje 24g
Zsír 30g
Szénhidrát 56g

Hozzávalók 4 adaghoz:
10 dkg zöldbab
10 dkg zöldborsó héjastól
20 dkg zöldborsó (kifejtett)
4 db zöld spárga
12 db főtt fürjtojás
20 dkg sült kacsahús

20 dkg saláta
2 evőkanál ecet
8 evőkanál olaj
2 szelet bakonyi barna kenyér
őrölt bors

A zöldségeket megtisztítjuk, a spárgákat meghámozzuk, és 15 percig sós vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A fürjtojásokról a héjat leszedjük, hosszában kettévágjuk. A kacsahúst hosszú, vékony szeletekre vágjuk. A salátaleveleket megmossuk, összedaraboljuk, lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a húst és a tojásokat. Az ecetet négy evőkanál olajjal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és óvatosan a salátához keverjük. A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk, a maradék olajban megpirítjuk. A saláta mellé kínáljuk.

Forrás: http://gyorgytea.hu/