Kullancseltávolítás – hatékonyan és egyszerűen

Cseppet sem kellemes azzal szembesülni, hogy egy kullancs vert tanyát a bőrünkön. Mielőbb meg kell tőle szabadulnunk, de csakis szakszerű módon szabad próbálkoznunk. Ehhez ad útmutatást az alábbi leírás.

A kullancs csípése nagy veszélyt rejt magában, ezért a kullancs eltávolítása nem tűr késlekedést. Fontos azonban, hogy ne pánikszerűen lássunk neki a műveletnek.

Csak szakszerű eltávolítással akadályozhatjuk meg, hogy nyomot hagyjon a csípés – és esetleg Lyme-kór alakuljon ki belőle.

A lényeg, hogy a kullancs eltávolítása során kifejezetten erre a célra készült, finom, csavarós csipesszel dolgozzunk. Fogjuk meg vele a kullancs fejét, és felfelé irányuló mozdulattal, lassan húzzuk ki a bőrből. Ne csavargassuk vagy fordítgassuk.

A kullancs eltávolítás következő lépése a kullancsot olyan helyre juttatni, ahonnan nem jut ki – alkoholba dobhatjuk vagy egy lezárható tasakba.

A kullancs eltávolítása után annak helyét alaposan fertőtlenítsük. Az alapvető tennivalókkal megvolnánk.

Ám amennyiben bármilyen panaszunk lenne, például lázasak leszünk vagy kiütéseket tapasztalunk a csípés helyén, forduljunk orvoshoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php