Krónikus orrdugulás – Mi okozhatja?

Gyakran makacs nátha tüneteként, orrcseppekkel próbáljuk orvosolni a problémát. Az elhúzódó orrdugulás valódi oka azonban sokszor csak műtéti úton kezelhető, az elodázott vizsgálattal pedig tovább rontunk a helyzeten.

Ne a tünetet kezelje!

Az orrfolyással, orrdugulással járó panaszok enyhítésére számtalan, recept nélkül kapható készítmény került forgalomba. Kevesen tartják be azonban a tájékoztatókban szereplő leírást, pedig nem megfelelő használat mellett az orrcseppek súlyosan károsíthatják az orrnyálkahártyát. A készítmények nem megfelelő használata különösen veszélyes lehet, ha megfelelő kivizsgálás hiányában más, a háttérben meghúzódó elváltozás tüneteinek elfedésére szolgálnak – figyelmeztet dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa. Tartós orrdugulást okozhat például allergia is, téli időszakban akár a háziporatka allergia figyelmeztető tünete is lehet, de az orr szellőzése akadályozottá válhat az orrkagylók megvastagodása, vagy orrpolip esetén is.

Ha az orrdugulás oka orrpolip

Az orrpolipok az orrnyálkahártya jóindulatú, gyakran könnycseppre, szőlőszemre, vagy polipra hasonlító túlburjánzásai. Előfordulhatnak az orrüregben és az orrmelléküregekben is. Kialakulásuk háttere máig nem teljesen tisztázott: feltételezhetően allergiás folyamatok, bakteriális vagy gombás fertőzés, az orrüregeket érintő folyamatos gyulladás is szerepet játszhat benne, de az orrpolip megjelenése ezen kívül gyakran mutat családi halmozódást is.

megfázás

Lappangó betegség

A polipok térfoglaló folyamatként elzárják a levegő áramlását, akadályozzák a melléküregek szellőzését és ekkor jelentkeznek a betegek számára is érzékelhető tünetek. Azt az állapotot, amikor az orrüregben megjelennek a polipok, orrpolipózisnak nevezzük. A betegségre gyakran az ismétlődő fertőzések hívják fel a figyelmet. A növekvő polipok ugyanis könnyen elzárhatják az orrmelléküregek nyílásait, így a termelődő nyák azokból nem tud kiürülni, előbb-utóbb elfertőződik, krónikus arcüreggyulladás jelentkezhet. Előfordul, hogy az érintettek ezt megelőzően nem is veszik észre, hogy orrpolipjuk van, annak ellenére, hogy orrnyálkahártya duzzanatuk, gátolt orrlégzésük már régóta fennáll. Ám ha valaki orrfolyás, gátolt orrlégzés, fejfájás, horkolás vagy orrhangú beszéd miatt fül-orr-gégész szakorvoshoz fordul, a diagnózis könnyen felállítható az orrüreg vizsgálata alapján.

Újra fellélegezhet

Polip diagnózis esetén nagyon fontos az alapos kivizsgálás. Endoszkópos orrvizsgálat mellett képalkotó eljárással ( CT, MRI) pontosan meghatározható a nyálkahártya elváltozásának nagysága, elhelyezkedése. Orrspray-ben vagy szájon át adott kortikoszteroidokkal a polipok mérete csökkenthető, esetleg meg is szüntethetők. Szükség lehet antibiotikus kezelésre, tartós sós vizes orröblítésre is. Ha műtétre kerül sor, az elváltozások helyi érzéstelenítésben, vagy altatásban végezhető endoszkópos beavatkozással távolíthatók el. Fontos tudni, hogy amennyiben a kiváltó okot nem sikerül megszüntetni, sajnos a polipok a műtétet követően igen sokszor ismét kialakulnak. Ez újabb és újabb műtétet tehet szükségessé. A kiújulás megakadályozásában helyi szteroid kezelés vagy egyéb kiegészítő terápia segíthet.

Forrás: Fül-Orr-Gége központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.