Környezetbarát étrend

A WWF nevű környezetvédelmi csoport, és az aberdeeni Rowen Étkeztetési és Egészségügyi Intézet szinte teljesen húsmentes étrendet javasol a briteknek.

A vörös- és fehér húsok fogyasztása nagymértékben okolható az üvegházhatásért, különösen az Egyesült Királyságban, ahol a lakosság által elfogyasztott ételek tizenhat százalékát teszik ki. Ahhoz, hogy az étkezési szokásainkat környezettudatosnak lehessen nevezni, négy százalék alá kellene csökkenteni ezt az arányt.

Táplálkozástudósok összeállítottak egy olyan menüt, amely a szervezet számára ideális összetevőket tartalmazza. Ennek költsége hetente átlagosan 29 font (9100 Ft) fejenként, szemben a britek által étkezésre költött 32 fonttal (10 100 Ft).

03_KMS_hus

Az étrend kevés húst tartalmaz, viszont harmincöt százalékban gyümölcsből és zöldségből, huszonkilenc százalékban kenyérből, tésztából, rizsből és krumpliból, és tizenöt százalékban tejtermékekből áll.

Noha a menüt egyszerűnek és bárki számára ismerősnek tervezték, nagyon kevés feldolgozott ételt és húst tartalmaz. Összetevőiben természetes formájukban találhatóak meg a szükséges vitaminok, és még a környezetre sem károsak. Becslések szerint, ha sikerülne átállni egy ilyen étrendre, 2050-ig hetven százalékkal lehetne mérsékelni az üvegházhatás káros következményeit.

A népesség növekedése és az élelmiszerkészletek apadása sürgeti az étkezési szokások átalakítását. Szakértők szerint felvilágosítási munkára van szükség, különösen Ázsiában, ahol a húsfogyasztás a jólét bizonyítékának számít.

Forrás: