Vérzés és vérrög? Ez esszenciális trombocitémia lehet!

A trombózis, illetve a vérzékenység a véralvadási zavarok egy-egy fajtája, így a kettő együtt csak a legritkább esetekben szokott előfordulni. Ilyen állapot például a magas vérlemekeszámból adódó esszenciális trombocitémia, mely során ugyanúgy előfordulhat vérrögösödés, mint vérzéses panasz. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a betegség lényegét és kezelését ismerteti.

Megnövekedett trombocita szám

A csontvelőben, a megakariocitákból termelődő trombociták – azaz a vérlemezkék – fontos szerepet töltenek be a véralvadásban. Sérülés során ugyanis az érfalhoz tapadva beindítják az alvadási folyamatot a nagyobb vérvesztés elkerülése érdekében.

Trombocitémia során a megakariociták szaporodásából kifolyólag a vérlemezkék száma megnő (>600 G/l) és sok közülük működésében károsodott: pl. nem, vagy alig csapzódnak össze.  Ez utóbbi miatt az alvadás folyamata zavart szenved, és nagyobb eséllyel alakulnak ki vérzéses panaszok, valamint a trombociták magas száma miatt pedig vérrögök keletkezhetnek, artériás és vénás trombózist okozva.

Gyakran csak a trombózis a figyelmeztető jel

“Sajnos az esetek többségében az állapot tünetek híján sokáig észrevétlen marad, így már csak a nagyobb baj bekövetkezte után derül rá fény. Ennek ellenére előfordulhat a végtagok bizsergető érzése, fejfájás, gyengeség, valamint kisebb-nagyobb vérzések lehetnek, mint figyelmeztető tünet, ám leggyakrabban valami banális problémát sejtenek mögötte. Általában egy rutin vérvizsgálat („vérkép”), illetve véralvadási zavar miatti kivizsgálás során kerül diagnosztizálásra a betegség a vérlemezkeszám kóros megnövekedése miatt” – mondja Prof. Blaskó György. Sokszor azonban az un. myeloproliferatív szindróma korai tünete lehet, amire a továbbiakban igen fokozott figyelmet kell fordítani!

vér

Leginkább az idősebb korosztály tagjainál (50 felett) diagnosztizálják a betegséget, továbbá megfigyelték, hogy gyakrabban érinti a gyengébbik nemet.

Tünetek

  • vérrögösödés
  • orrvérzés
  • erős menstruáció
  • indokolatlan kék-zöld foltok a bőrön
  • végtagok bizsergése

Több oldali terápia

Trombocitémia esetén nincs mindig szükség kezelésre, ám sok esetben indokolt lehet a vérlemezkeszámot csökkentő gyógyszeres kezelés mellett a vérrögösödés megakadályozása céljából thrombocyta gátló készítmények szedése is. Erre főleg akkor van szükség, ha a trombocitémia kezelése ellenére kialakult már trombózis. A terápiát természetesen még több tényező is befolyásolja – pl. beteg életkora, esetleges trombofíliája, magas trombózisrizikója -, így a kezelést alapos szakorvosi vizsgálat és rizikóbecslés előzi meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.