Rezisztens hipertónia – van belőle kiút?

Bár a magasvérnyomás általában nem gyógyítható, ellenben jól kezelhető betegség. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amikor a normál értékek gyógyszeres beállítása nehézségekbe ütközik. Hogy mi ilyenkor a teendő, azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistájától tudtuk meg.

Rezisztens hipertónia

A magasvérnyomás az esetek nagy részében nem gyógyítható, ám számtalan készítmény áll már az orvosok rendelkezésére, melyekkel könnyen kordában tarthatóak az értékek. Vizsgálatok szerint azonban a hipertóniások 20-30 százaléka több gyógyszerre sem reagál kellőképpen. Amennyiben 3 különböző hatásmechanizmusú szerrel sem sikerül a vérnyomást a normál tartományban tartani ( 140/90 Hgmm alatti érték), ki kell zárni az un. másodlagos hipertónia fennállását, (veseér szűkület, vesemegbetegedés, endokrin hipertóniák, alvási apnoe, stb). Ha a másodlagos hipertónia kizárható, úgy rezisztens hipertóniáról szokás beszélni. Ez a magasvérnyomás betegség egyik legveszélyesebb formája, hiszen a tartósan magas vérnyomás komoly károkat okozhat, ráadásul jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke rizikóját.

Gyakran kiderül a mögöttes ok

A valódi rezisztens hipertónia ritka, mivel hosszabb kutakodás során az esetek többségében kiderül, mi is okozza a problémát. Ugyanis előfordulhatnak olyan banális okok, mint a beteg nem szedi rendszeresen a gyógyszereit, esetleg egészségromboló életmódot folytat, de akár egyéb betegségek is kiderülhetnek a vizsgálatok során, mint pl. pajzsmirigyzavar, alvási apnoe, esetleg cukorbetegség. Ha valamilyen betegség a probléma forrása, úgy a vérnyomás az alapbetegség kezelésével nagy eséllyel csökkenthető – mondja dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

vizsgálat

Mik okozhatják a látszólag csökkenni nem akaró vérnyomást?

  • rosszul megválasztott gyógyszer kombinációk
  • egyéb gyógyszerek vérnyomásnövelő hatása
  • túlzott sófogyasztás és mozgásszegény életmód
  • rendszertelen gyógyszerszedés
  • fehérköpeny szindróma
  • helytelen mérés/mérőeszköz

Nincs egységes kezelési irányelv

Gyakran az alkalmazott kezelés kiegészítése kis adagú diuretikummal az addig nem jól kezelhető vérnyomást normalizálja- tehát a kombináció részeként nagyon hasznos lehet.  Ezen kívül az úgynevezett mineralokortikoid antagonisták csökkentik a só-és vízháztartást szabályozó mineralokortikoidok hatását, és ilyen módon hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez (ha a magasvérnyomás hátterében ennek túltermelés áll).

“Azt viszont tudni kell, hogy nincs egységes ajánlás a rezisztens hipertónia kezelésére, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a diagnosztikus munka pontosításával be lehet határolni, hogy mikor áll fenn valóban rezisztens hipertónia, és minden alkalommal az adott eset körülményeinek tisztázásával törekszünk a helyzet kezelésére, és egyénre szabott terápiát alkalmazunk” – mondja Dr. Kapocsi Judit.

Forrás:


Egy válasz

  1. Patai Józsefné

    Nálam 3 éve diagnosztizálták a magas vérnyomást. Sajnos azóta semmi javulás nem állt történt, sőt olyan vérnyomásingadozásaim vannak, hogy 70/40 és 190/96. És ez egy napon belül következik be. Rendszeresen őrületes fejfájással küzdök. Folyamatosan vezetem a mért értékeimet, csak éppen nincs orvos, aki ezt egyszer is megnézte volna. Hiába kérek segítséget a háziorvosomtól. Már váltottam háziorvost, de semmi nem változott. Sőt. Igaz telefonon szerintem nem lehet gyógyítani. Fejfájás ambulanciától kezdve minden vizsgálaton túl vagyok, csak éppen nincs orvos, aki komolyan átnézné az eredményeimet. Egyszerűen már nem tudom kitől kérjek segítséget. Lassan vérnyomás mérő nélkül már nem is tudok közlekedni. Egyébként egészségesnek érzem magam, jó a fizikumom, de ez az állapot lassan elveszi az életkedvem. Kérem segítsen.