Pitvarfibrillációja van? Ne adjon esélyt a stroke-nak!

A fejlett országokban a stroke, a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után, a harmadik leggyakoribb halálok.

A betegek száma évről évre nő, Magyarországon évente 42 ezer ember kap stroke-ot, ami után minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. Kellő odafigyeléssel azonban elkerülhető lenne az agyi érkatasztrófa.

Kik a veszélyeztetettek?

A stroke kockázatát számos tényező növeli: leginkább a szív és érrendszeri betegségben szenvedő betegek, a testsúlyfelesleggel és zsíranyagcsere-zavarral élők, a cukorbetegek, a dohányzók és a fizikailag kevésbé aktív emberek a veszélyeztetettek. Legnagyobb veszélyben azok vannak, akiknél többféle kockázati tényező együttesen áll fenn.

A szív- és érrendszeri betegség (elsősorban a lezajlott szívinfarktus, a szívbillentyű-betegségek, egy bizonyos típusú szívritmuszavar – a pitvarfibrilláció) fokozza a stroke kockázatát. Közülük a pitvarfibrilláció a legfontosabb, ami egyben a leggyakoribb szívritmuszavar is. A magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100 000 diagnosztizált beteget érint, a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám elérheti a 200 000 főt is.

agy_katt6

Mi is az a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a felnőttek körében világszerte a leggyakrabban előforduló szívritmuszavar. Közel 9 millió embert érint csak Európában és az Egyesült Államokban. Jellemzője a szapora szívverés, de esetenként a szívfrekvencia normális, sőt lassú is lehet.

Pitvarfibrilláció esetén a pitvarfalban keletkező elektromos impulzusok miatt a pitvarizomzat csupán remeg (fibrillál). A pitvarokban lévő vér nem teljes mennyisége továbbítódik a kamrákba, hanem egy része a pitvarban marad, és ott pang. Ennek a szívritmuszavarnak a legjelentősebb szövődménye, hogy a pangó vérből a szívben vérrög képződhet, mely a szívből az agyba jutva stroke-ot, míg más szervhez érve testszerte érelzáródásokat okozhat.

Kinél alakulhat ki pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció előfordulása az összpopulációban 1-2%, az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő, idős korban már elérheti a 10%-ot. A kiváltó oka gyakran nem ismert, de vannak olyan társbetegségek, állapotok, illetve életmódbeli tényezők, amelyek közreműködhetnek a pitvarfibrilláció kialakulásában. Ilyen például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a szívelégtelenség, az életkor előrehaladása, a mértéktelen alkoholfogyasztás vagy a túlzott mértékű kávéfogyasztás.

A pitvarfibrilláció és további hatásai

A legtöbben nem is tudják, hogy pitvarfibrillációjuk van, a jeleket félreértelmezve szívinfarktusra gyanakodnak, és nem is gondolnak arra, hogy valódi betegségük növeli a stroke kialakulásának kockázatát. Vannak azonban figyelmeztető jelek, amelyek a pitvarfibrilláció jelenlétére utalhatnak, és amelyekre érdemes odafigyelni: szabálytalan szívdobogás-érzés, légszomj, szédülés, mellkasi fájdalom. Nagyon fontos, hogy legyünk tisztában betegségünkkel, rendszeresen keressük fel kezelőorvosunkat és gyógyszereinket az előírásnak megfelelően szedjük!

vernyomas21

A stroke elkerülhető?

Ha a kockázati tényezők bármelyikével rendelkezünk, tegyünk ellene! A befolyásolható kockázati tényezők korai felismerése és megfelelő kezelése nagymértékben csökkenti a stroke kialakulásának valószínűségét. Ilyenek a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly elérése, a stressz-szituációk kerülése, a koleszterin– és a vérzsírszintek normalizálása, a sófogyasztás minimalizálása.

A magas vérnyomás megfelelő kezelése az egyik legfontosabb kockázatcsökkentési lehetőség. A pitvarfibrilláció esetén nyújtott véralvadásgátló kezelés szintén fontos tényező a stroke megelőzésében. Megelőző kezelés nélkül minden 20 betegből 1 beteg szenved el stroke-ot évente.

Ne feledje! Ha Ön pitvarfibrillációban szenved, ötször nagyobb az esélye annak, hogy stroke-ot kapjon! Tegyen hát ellene!

Forrás: