Pitvarfibrilláció okozta stroke

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavar leggyakoribb válfaja, mely mintegy 6 millió embert érint Európában.

A magyar lakosság több mint 1%-át, azaz több mint 100 000 diagnosztizált beteget érint. A 60 évesnél idősebb felnőttek 2-4%-ánál, míg a 80 év felettiek 10%-ánál jelentkezik. A nem diagnosztizált betegekkel együtt a betegek száma elérheti a 200 000 főt is.

A Magyarországon előforduló elzáródásos stroke események ötöde szív eredetű okra vezethető vissza, melynek hátterében az esetek többségében a pitvarfibrilláció áll. A pitvarfibrilláció legjelentősebb szövődménye, hogy a rendezetlen szívműködés miatt a szívben vérrög képződhet, mely a szívből az agyba jutva stroke-ot, míg más szervhez érve testszerte érelzáródásokat okozhat. A pitvarfibrilláló betegek esetében ötször nagyobb a stroke kockázata, mint az átlagnépességben, ezért ők – a prevenciós terápia részeként – rendszeres véralvadásgátlásra szorulnak.

Az agyi katasztrófák jelentőségét kiemeli, hogy a stroke típusától és az ellátás helyétől függően a stroke-ot elszenvedett betegek 13-51%-a az első évben, míg további 10-15%-a a második évben meghal. A pitvarfibrilláció okozta stroke általában 20%-kal növeli a halál, és 60%-kal a rokkantság kockázatát. A túlélő betegek több mint harmada (32-42%) a stroke-ot követően valamilyen mértékben mások segítségére szorul, mindössze tizedük az, aki maradványtünetek nélkül folytathatja tovább korábbi életvitelét.

stroke11

A betegekre háruló egészségügyi kockázatok mellett fontos kiemelni, hogy egy stroke esemény bekövetkezése a társbetegségektől és a stroke típusától függően már az első hónapban is 300-450 ezer Ft-ba kerül a társadalombiztosítás számára, ezt követően pedig évekig kell az utánkövetés költségével is számolni. Ehhez még hozzáadódnak a betegre és családjára háruló, az ápolással és a munkaidő kieséssel kapcsolatos további költségek is.

A pitvarfibrilláló betegek kezelésében a stroke megelőzésének tehát kiemelt jelentősége van mind egyéni, mind társadalmi szinten.

A pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésére 2011 óta a betegek számára Magyarországon is elérhetőek azok az új típusú orális antikoaguláns gyógyszerek, amelyek klinikai vizsgálatokban a jelenlegi standard terápiához képest jelentősen csökkenthetik az agyi katasztrófák és a testszerte előforduló érelzáródások kockázatát. Előnyük a kiemelkedő hatásosság mellett, hogy nem kell a véralvadás szintjét monitorozni, valamint kevésbé kell étel- és gyógyszer-interakciókra számítani, így alkalmazásuk a betegek számára jelentős előnyöket kínál.

A készítmények stroke prevenció indikációban a világ számos országában már forgalomban vannak, és az orvos-szakmai irányelvek előnyben részesítik ezeket a hagyományos véralvadásgátló kezeléshez képest.

Forrás: