Mikortól fontos a vérnyomás rendszeres ellenőrzése?

Az idősebb korosztály tagjai általában tisztában vannak vérnyomásuk értékeivel, amit elsősorban kellemetlen tünetek esetén ellenőriznek. Ám fontos lenne, hogy az emberek ne csak panaszok fennállásakor mérjék a vérnyomásukat, hanem jó közérzet esetén is. Sokat hallani ugyanis, miszerint a rendszeres mérés mennyire nagy jelentőséggel bír, viszont felvetődhet a kérdés, hogy ez mégis kiknek és mikortól ajánlott? Dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magas vérnyomás specialistájától megtudhatja a választ.

Nem mindig jár tünetekkel

Amennyiben idősebb szüleinket, esetleg nagyszüleinket megkérdezzük vérnyomásukról, nagy valószínűséggel tisztában lesznek az értékeikkel.  A fiatalabbak azonban legtöbbször nagy igazán tudnak róla nyilatkozni, hiszen általában csak akkor kapnak erről némi felvilágosítást, amikor ritkán orvoshoz kerülnek.  A probléma ezzel az, hogy –főleg stresszes életvitel, dohányzás- esetén a látszólag egészséges embereknél is előfordulhat magas vérnyomás, csak épp nem tudnak róla. Ennek oka, hogy sokszor az olyan tünetek jelentkezésére „várnak”, mint pl. a fejfájás, szédülés, gyengeség, melyek bár valóban a hipertóniára jellemző panaszok, ám nem minden esetben fordulnak elő.

Ezért felvetődhet a kérdés, hogy mégis mikortól érdemes ellenőrizni a vérnyomásunkat? Hiszen kezeletlen esetben igen komoly, akár életveszélyes szövődményei is lehetnek az állapotnak, így a mihamarabbi terápiája nagy jelentőséggel bír.

vérnyomás2

Kik a leginkább veszélyeztetettek?

Természetesen nem muszáj mindenkinek gyakran ellenőriznie a vérnyomását, ám vannak olyan veszélyeztetett csoportok, melyek tagjainál érdemes kicsit sűríteni a mérések gyakoriságát. Ilyen pl. a cukor-és vesebetegek, az 55-60 év feletti férfiak, a túlsúlyosak a dohányosok, valamint az alvási apnoe-ban szenvedők.

„Minden orvosi vizsgálat kötelező része a vérnyomásmérés – ha ez nem történik meg, érdemes kérni. Nem veszélyeztetett embereknél évente 1 ellenőrzés elég, ám ha nem várt tünet, panasz jelentkezik (pl. gyakori fejfájás, tompaság érzés a tarkóban), akkor a vérnyomást olyan embereknek is érdemes megmérni, akiknél mindig rendben volt, és a családjukban sem fordult elő magasabb érték. A veszélyeztetett csoport tagjainál azonban érdemes félévente 1 mérést végezni panaszmentes állapotban is, viszont szokatlan tünet jelentkezésekor azonnal ellenőrizni kell”– tanácsolja dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája.

idos emberek

Hogy mérje helyesen a vérnyomását?

  • Mindig ugyanabban a napszakban mérjen vérnyomást!
  • Szakszerűen a vérnyomást mindkét karon, fekve, ülve, állva, illetve a lábon is meg kell mérni.
  • Vérnyomásmérőjének olvassa el alaposan a használati utasítását, ha nem boldogul, vigye be orvosához, kérje meg, mutassa meg a helyes használatot!
  • Egyetlen mérésből még ne vonjon le semmit. Ha 140/90 feletti az érték, mérje meg egy perc múlva, majd megint. Lehet, hogy csak idegesebb a mérés miatt a kelleténél.
  • A kar legyen alátámasztva, a felkar legyen szabadon, ne szorítsa el a feltűrt pulóver, vagy az ingujj. Ne mozgassa közben a karját és ne szorítsa el semmi a véráramlást (pl. szoros karkötő).
  • Mérés előtt 30 perccel ne fogyasszon koffeintartalmú italt.

Forrás: https://napidoktor.hu/