A várandósság növeli a mélyvénás trombózis kockázatát

A terhesség igen komoly kihívást jelenthet a szervezet számára. Amellett, hogy egy csodálatos élmény, a megnövekedett súly és a hormonális változások még akkor is megviselik a nőket, ha egyébként korán vállalnak gyermeket.

A terhesség előrehaladtával a növekvő magzat nyomást gyakorol a hasi erekre elsősorban a könnyen összenyomható visszerekre, nehezítve a vér visszaáramlását. Ezzel kapcsolatban dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa volt segítségünkre.

A terhesség során a nemi hormonok szintje megváltozik: a megnövekedett ösztrogénszint három-négyszeresére növeli a mélyvénás trombózis kockázatát, ráadásul a mesterséges megtermékenyítéskor használt hormonterápia szintén jelentős rizikótényező. Mindehhez hozzájárul a fent említett lassult végtagi keringés is.

A terhesség mellett az sem mindegy, hogy a kismama milyen korú

labak_kattide24

Dr. Kósa Éva a Trombózisközpont angiológusa azt is megemlítette, hogy a gyermekvállalás időpontja sem mindegy a trombózis esélyének szempontjából: „a 35 év feletti életkor, a túlsúly és a császármetszés szintén növeli a terhességgel összefüggő mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét.„

Kiemelt figyelemmel kell kezelni a kismamát, ha már volt trombózisa

A terhesség, illetve a szülés a mélyvénás trombózis egyik legfőbb rizikófaktora. Ilyenkor különös figyelem jut a családi kórelőzményre.

Ha a várandós kismamának már volt korábban mélyvénás trombózisa, akkor terhesség során hematológiai és angiológiai gondozás javasolt, heparin adása, kompressziós zokni viselése válhat szükségessé.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.