A diákok is szívesen adnak vért

A 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyben a legtöbb jelentkezőt mozgósító intézmények a véradók világnapján, szombaton vehették át az elismeréseiket a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A Magyar Vöröskereszt, partnerségben az Országos Vérellátó Szolgálattal szeptemberben indította útjára nyolcadik alkalommal az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt, amelyre ezúttal 38 egyetem és főiskola nevezett – közölte a két szervezet szombaton.

A diákok csaknem 300 eseményen adhattak vért a tanév során. Az egyetemeken és főiskolákon szervezett programokon több mint 14 ezer véradó jelent meg, köztük több mint 12 ezer nappali tagozatos hallgató. Mintegy 3300-an első alkalommal adtak vért.

A verseny a nappali tagozatos hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott: az 1000 fő alatti, az 1000 és 10 ezer közötti, illetve a 10 ezer fő feletti intezmények alkottak csoportokat. A küzdelmet kategóriánként az az intézmény nyerte, amelyik a nappali tagozatos hallgatói létszámához képest a legtöbb véradót mozgósította a tanév során: a Szegedi Tudományegyetem, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, és a nyíregyházi Szent Atanáz Hittudományi Főiskola.

er

A három kategória legjobb intézményeit 500-500 ezer forintos díjjal jutalmazták. Az elmúlt három évben csaknem 40 ezer diák adott vért a verseny keretében, közülük több mint 10 ezren első véradók voltak – idézi fel a kommüniké. A programnak köszönhetően nőtt a 18 évesen vért adók száma is; míg 2005-ben 6016-an, addig 2013-ban már 8464-en adtak vért.

A verseny szeptemberben folytatódik tovább, addig is a diákoknak a nagyobb fesztiválokon és rendezvényeken nyáron is lesz lehetőségük véradásra.

Forrás: