Túl kevés nő jár méhnyakrákszűrésre

Járay Balázs patológus szerint túl kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre Magyarországon.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában, hogy most van Európában a méhnyakrák-megelőzési hét, amely szombaton ér véget.

Járay Balázs elmondta, hogy Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány. Holott a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta – emelte ki.

“A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák. Az idejében felismert betegség ugyanakkor teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság” – hangsúlyozta Járay Balázs.

orvos

Tízezer nő kapott meghívót

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala 2009-ben indította el a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrést. 2015-ben egy európai uniós program keretében újabb védőnők szereztek képzettséget a méhnyakszűrés végzésére, és csatlakoztak a szűrést végző védőnőkhöz. Átfogó, hosszú távú célunk, hogy a hazai méhnyakrák okozta halálozás jelentősen csökkenjen. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal irányításával a védőnői méhnyakszűrés országos kiterjesztése tovább folytatódik. Ennek részeként februárban tízezer 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető és a jogosultak számára ingyenes. Az ÁNTSZ kéri, és egyben biztatja azokat, akik meghívó levelet kapnak, hogy éljenek a felkínált ingyenes szűrés lehetőségével.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a fentiekkel kapcsolódik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez. A  tájékoztató kampány célja – a többi között –, hogy felhívja a figyelmet a szűrés fontosságára, és a védőnői méhnyakszűrés elérhetőségére.

Forrás: MTI