Milyen szűrővizsgálatot végeztessenek el a nők? – 2.rész

Bármilyen betegségről is van szó, a megelőzés jobb gyógyír, mint maga a gyógykezelés. Nem titok, hogy az emberek jó része nem hallgat a jó szóra, kerüli az orvosi ellenőrzéseket, noha azok életet is menthetnek. Lássuk, mely vizsgálatokat lenne fontos egy nőnek rendszeresen elvégeztetnie?

Az emberek jellemzően akkor fordulnak orvoshoz, amikor már valamilyen tünet keseríti a hétköznapjaikat. Ilyenkor azonban sajnos sok esetben késő… Nagy szívességet tennénk a szervezetünknek, ha rendszeresen járnánk orvosi ellenőrzésekre, és minden probléma előbb kiderülne, mint hogy egyáltalán tünetet okozzon. Olyankor ugyanis nagy eséllyel gyógyítható.

Korábbi cikkünkben már kitértünk az első hat legfontosabb orvosi vizsgálatra, melyet egy nőnek érdemes elvégeztetnie. Lássuk, mit célszerű még rendszeresen ellenőriztetni!

1.Koleszterin szint

A magas koleszterinszint plakkokat okozhat, melyek akadályt képeznek az artériákban. A plakkok képződése évekig tünetmentes – majd pedig szívroham vagy stroke következik be. A plakk-építésben a magas vérnyomás, a dohányzás és a cukorbetegség is szerepet játszik. Ez az érelmeszesedés, az artériák vastagodása. Az életmódváltás vagy gyógyszeres kezelés csökkenti a kockázatot.

vércukor

Egy vérteszt megmutatja a teljes koleszterinszintet: az LDL („rossz”) és a HDL („jó”) koleszterin-, valamint a vérzsírok (trigliceridek) szintjét. Ha 20 évesek vagy 20 év felettiek vagyunk, ezt a tesztet érdemes minden 5. évben elvégeztetni.

2.A 2-es típusú diabétesz

Az emberek egy jó része nem is tud róla, hogy 2-es típusú diabétesszel küzd. Márpedig a cukorbetegség szív- és vesebetegséget, stroke-ot és vakságot is okozhat, mivel a retinában levő véredények károsodnak. A diabéteszt étrendváltással, testmozgással, fogyással, esetleg gyógyszerekkel kordában lehet tartani. Főleg, ha korán felfedezik. A cukorbetegség leggyakoribb fajtája a 2-es típusú diabétesz – leggyakrabban gyerekeknél és fiatal felnőtteknél diagnosztizálják.

A 100-125-ös GI (glikémiás index) vércukorszint már jelenthet cukorbetegséget, a 126 már konkrétan diabétesz. Egyéb vizsgálatok is léteznek, az A1C teszt például, vagy a glükóztolerancia teszt. Ha egészségesek vagyunk és a cukorbetegség kockázata normál szinten van, minden 3. évben érdemes ellenőrzést végeztetni 45 éves kor felett. Ha magasabb a diabétesz kockázata esetünkben valamilyen okból, akkor korábban kell elkezdeni a rendszeres tesztelést.

3.HIV-vírus

A HIV (Human Immundeficiency Virus- emberi immunhiányt okozó vírus) vírus okolható az AIDS kialakulásáért. Vérrel és testnedveken keresztül terjed, ha egy fertőzött személlyel kapcsolatba kerülünk, így például fertőzött tűn vagy szexuális érintkezésen keresztül. A terhes nő, aki HIV-vírussal él, gyermekének is továbbadhatja azt. Nincs ellene oltás vagy gyógyír, de a korai kezelés HIV-ellenes gyógyszerekkel segít az immunrendszernek szembeszállni a vírussal.

aids

A HIV-vírus éveken át titokban maradhat. Nem mutat tüneteket. Csak a vérteszt mutathatja ki. Ha a teszt pozitív, szükséges még egy teszt elvégeztetése, hogy megerősítsék az eredményt. Az is lehet, hogy elsőre negatív, de a második szembesít a keserű igazsággal. Mindenkinek ellenőriztetnie kell magát legalább egyszer 13 és 64 éves kora között.

4.Colorectalis rák

Ez a rákfajta a második leggyakoribb oka annak, ha rákban hal meg valaki, a tüdőrákot követően. A legtöbb vastagbél rák polipból fejlődik ki, mely a vastagbél belső felén növekszik. A polipok lehetnek rákosak, de az is lehetséges, hogy nem azok. Ha rákosak, akkor sajnos átterjedhetnek a test más részeire is. Ha a polipokat korán eltávolítják, ezzel megelőzik, hogy rákossá válhassanak.

Kolonoszkópiával végzik a colorectalis rák ellenőrzését. A szűrővizsgálat alatt a páciens vastagbelébe egy apró, kamerával ellátott, hajlítható csövet helyeznek – ha polipot talál, még aznap el is távolíthatják. Az ellenőrzés másik eszköze a rugalmas szigmoidoszkóp, mely a vastagbél alsó részét vizsgálja. Ha a colorectalis rák kockázata esetünkben magas, az ellenőriztetést 50 éves kortól érdemes elkezdeni.

5.Glaukóma

A glaukóma azt jelenti, hogy nyomás alakul ki a szem belsejében. Kezelés nélkül károsíthatja a látóideget és vakságot okozhat. Gyakran nem okoz tüneteket, míg a látás teljesen nem sérül.

Ezért is fontos a rendszeres ellenőrzés! Hogy ez milyen gyakran történjen, az kortól és egyéb kockázati tényezőktől is függ. Kockázati tényező, ha valaki spanyol vagy afro-amerikai, 60 év feletti, van már valamilyen szemsérülése, szteroidot használ, valamint, ha családjában már előfordult glaukóma.

Akinél nem állnak fenn kockázati tényezők, az egy alap szemvizsgálatot végeztessen el, beleértve a glaukóma-tesztet is, 40 éves korától. A szűrővizsgálatokról egyébként érdemes egyeztetnünk orvosunkkal. Mivel nagy eséllyel ismeri egészségi állapotunkat, a legidőszerűbb és leginkább javasolt vizsgálatokat javasolhatja nekünk.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: