Ígéretes első lépések a mellrák elleni vakcina felé

Új, mellrák elleni oltást fejlesztettek ki amerikai kutatók, mely biztonságosnak tűnik a metasztatikus emlőrákkal küzdő páciensek esetében – áll egy új tanulmányban.

Ígéretes emlőrák elleni vakcinát készítettek a St. Louis-i Washington University School of Medicine kutatói. A készítményről, mely biztonságosnak látszik a metasztatikus mellrákkal szemben, a Clinical Cancer Research szaklapban számoltak be.

A tanulmányból kiderül, az oltás arra készteti a páciens fehérvérsejtjeit, támadja meg a tumorsejteket, lassítva a rák előrehaladását. Az új vakcina egy fehérjét céloz meg, a mammaglobin-A-t, mely túlnyomórészt a mellszövetben található meg. Szerepe az egészséges szövetekben jelenleg még nem ismert, de korábbi kutatások azt mutatták, hogy az emlőtumor sejtek ezt a proteint rendkívül magas és rendellenes szintre viszik fel.

„A lehetőség, hogy megcélozhatjuk a mammaglobint, igen izgalmas, mivel a mellrákos esetek 80 százalékában jelen van, ám más szövetekben nincs ilyen jelentős szinten” – mondta el Dr. William Gillanders, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette, elméletben ez azt jelenti, hogy mellrákos betegek nagy számát tudják gyógyítani, potenciálisan kevesebb mellékhatással.

Számos, korábbi gyógyszeres kezelés az emlőrák esetében egy másik fehérjét célzott meg, a humán epidermális növekedési faktor receptor 2-es típusát (HER2). Ezeknek a kezeléseknek azonban olyan mellékhatásai lehetnek, mint a hasmenés vagy a szívproblémák.

Megállapítást nyert az is, hogy a vakcina lassítja a rák előrehaladását. Pontosabban, az oltás kitölti a fehér vérsejteket, melyek szerves részét képezik a test immunrendszerének, így megcélozva a mammaglobin-A-t tartalmazó fehérjét. Sajnos, a betegek azon kisebb csoportjánál, akiknek a daganata nem termel mammaglobin-A proteint, a vakcina hatástalannak bizonyulhat.

A tanulmány beszámol a kisléptékű, egyes fázisú vizsgálatról is, melyben az oltást biztonság szempontjából ellenőrizték. A metasztatikus mellrákkal küzdő, összesen 14 páciens – akiknél a rák átterjedt más testrészekre is -, akiknél a tumor mammaglobin-A proteint mutatott, megkapta a vakcinát.

mellrak2

Csupán egy kis részük tapasztalt mellékhatásokat, a szerzők 8 esetet jegyeznek meg, amelyekben enyhe vagy közepesen súlyos mellékhatást észleltek. Ezek között említik az enyhe, influenza-jellegű tünetek jelentkezését, kiütéseket és érzékenységet az oltás helyén. Súlyos vagy életet veszélyeztető mellékhatás nem jelentkezett.

A vizsgálatból származó bizonyítékok arra is rámutatnak, hogy az oltás valóban lassítja a mellrák előrehaladását. A betegek felénél nem jelentkezett előrehaladás egy évig, miután beoltották. Ez igen előnyös tény, ahhoz képest, hogy a 12 főből álló kontrollcsoportban, akik nem kaptak vakcinát, csupán a betegek egyötödénél nem volt megfigyelhető a rák előrehaladása egy év után.

Az eredmények igen ígéretesek. Bár a minta mindkét csoportban kicsinek számít, a különbség jelentős, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a metasztatikus rákkal küzdő pácienseknél általában nem túl erős az immunrendszer, köszönhetően a kezelésnek és a betegség előrehaladásának.

Dr. Gillanders biztatónak tartja a felfedezést. Mint mondta, annak ellenére, hogy ezen betegek immunrendszere legyengült, megfigyeléseket végeztek a vakcinára adott biológiai válasszal kapcsolatban, miközben analizálták vérmintáikban az immunsejteket. Előzetesen bizonyítást nyert a kedvező kimenetel, a szerény, de hosszabb, progressziómentes túlélés.

A kutatócsoport most arra törekszik, hogy egy nagyobb klinikai vizsgálat keretében bizonyítsa felfedezését az újonnan diagnosztizált emlőrákosok körében – olyan páciensekkel, akiknek az immunrendszere várhatóan kevésbé veszélyeztetett, mint a betegség már előrehaladottabb fázisában levőknél.

Képesek leszünk arra is, hogy informatívabb immunrendszer ellenőrzést végezzünk, mint amilyet a korábbi vizsgálatban – tette hozzá a szakember. Most, hogy már van bizonyíték a vakcina biztonságára, úgy gondoljuk, újonnan diagnosztizált betegeken tesztelni azt jobb ötletet adhat a terápia hatékonyságára nézve.

Hasonló biztonsági vizsgálatot végeztek egyébként a közelmúltban egy kísérleti Ebola-vakcinához – a Medical News Today számolt be róla. A vizsgálat megállapította, hogy az oltás biztonságos és ez indokolja annak gyorsított továbbfejlesztését.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: