HPV-oltás a méhnyakrákkal szemben!

A Cervarix védőoltás kielégítő hatásúnak bizonyult a méhnyakrák előtti elváltozással szemben – derült ki egy új vizsgálatból.

Egy nemzetközi tanulmány 20 ezer, 15 és 25 év közötti nő bevonásával a Cervarix nevű védőoltás hatásfokát vizsgálta.

A GlaxoSmithKline gyógyszercég fejlesztette szer a humán papillómavírus (HPV) 16-os és 18-as altípusával szemben nyújt védelmet, melyek a méhnyakrákos esetek 70 százalékáért tehetőek felelőssé. A négy éven át tartó tanulmány megállapította, hogy az oltás mintegy 93 százalékban képes kivédeni a méhnyak-nyálkahártya CIN3-nak nevezett elváltozását, mely a nyakállományt beszűrő, más szóval invazív daganat kialakulása előtt jelentkezik.

rxetinx62

A Lancet Oncology legfrissebb számában olvasható tanulmány szerint a Cervarix 100 százalékos hatásúnak bizonyult azon hölgyek esetén, akik az oltás időpontjában még nem fertőződtek meg HPV-vel, azonban a teljes populációt (tehát a fertőzötteket is) tekintve a CIN3-mal szembeni védőhatás 46, a valódi rákkal szemben pedig 77 százalékos. A vizsgálat, mely idáig a témában legszélesebb körben végzett, újabb bizonyítékokat szolgáltat a HPV-ellenes oltás előnyeiről.

Az oltástól a legnagyobb hatás a serdülőkorú lányok esetén várható – mivel ők még nem élnek aktív szexuális életet, ezért nem is fertőződhettek meg HPV-vel. Ugyanakkor, igaz kisebb mértékű védettséget biztosít, az oltás nem elhanyagolható a HPV-fertőzötteknél sem. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal (FDA) által elfogadott Cervarix a két forgalomban lévő készítmény egyike, mely véd a 16-os és 18-as altípusok ellen, és részleges védettséget biztosít a 31-es, 33-as, 45-ös, és 51-es altípusokkal szemben is. Magyarországon egy készítmény elérhető, számos önkormányzat tette ingyenessé a vakcinát a helybeli fiatal lányok számára.

Forrás: