Pszichiátriai kezelés alatt állt a texasi ámokfutó katona

Médiaértesülések szerint pszichiátriai kezelés alatt állt és pszichiátriai szereket szedett Ivan Lopez szakaszvezető, aki április 2-án a texasi Fort Hood támaszponton lövöldözésbe kezdett, melynek során három bajtársát megölte, 16 embert megsebesített, majd végül önmagával is végzett.

Az amerikai médiában arról is jelentek meg hírek, hogy az ámokfutó milyen pszichiátriai szereket szedett, amelyek mellékhatásai viszont kifejezetten kiválthatták az erőszakos viselkedést.

A mostani ráadásul nem is az első ilyen eset: tavaly szeptemberben a Washington-i Navy Yard bázison Aaron Alexis, aki 12 ártatlan embert mészárolt le, a jelentések szerint antidepresszáns hatása alatt állt.

Egyes pszichiátriai szerek erőszakos viselkedést vagy öngyilkosságot kiváltó hatása egyre nagyobb figyelmet kap világszerte.

Mostanáig 22 olyan hivatalos hatósági figyelmeztetés látott napvilágot, amelyek a pszichiátriai szerek erőszakot, mániát, ellenséges viselkedést, agressziót, pszichózist és más erőszakos reakciókat kiváltó hatásaira figyelmeztetnek.
Az amerikai hadseregben 2003 óta egyre emelkedik a katonáknak felírt tudatmódosító pszichiátriai szerek mennyisége: az elmúlt tíz év során az amerikai kormány több mint 4,5 milliárd dollárt költött a katonák és veteránok gyógyszerezésére, a Pentagon pedig évi 2 milliárd dollárt költ csak mentális egészségügyre. Ám a rengeteg elköltött pénz ellenére a helyzet csak rosszabbodik: 2002 óta az USA hadseregében az öngyilkossági arány csaknem megduplázódott.

katona

Ma, amikor a világ hadseregeit elárasztják a pszichiátriai szerek, naponta 23 szolgálatban lévő vagy leszerelt katona követ el öngyilkosságot. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért nevű nemzetközi szervezet erről a témáról készített átfogó dokumentumfilmet „A rejtett ellenség” címmel. A film számos szakértővel és áldozattal készített interjún keresztül mutatja be, hol érhető tetten az a „rejtett ellenség”, amely jószerivel több katona haláláért felelős, mint ahányan bevetésen vesztik életüket.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.