2050-re háromszor annyi demenciával élő lehet

Akár 132 millióra is ugorhat a világon a demenciával élők száma 2050-re az Alzheimer-világjelentés előrejelzései alapján.

Csaknem 47 millióan szenvednek jelenleg demenciától – emlékezetvesztéstől és a mentális képességek hanyatlásától – a világon, számuk 2009-ben mintegy 35 millió volt. A 47 millió páciens fele ma Alzheimer-kórban szenved.

A jelentés becslése szerint a demencia kezelésének költségei ebben az évben több mint 700 milliárd eurós költséggel jártak, az összeg öt év alatt több mint 35 százalékkal növekedett. Ha nem történik áttörés a betegség gyógyításában, a páciensek száma húszévente megduplázódhat – véli az Alzheimer’s Disease International nemzetközi kutatóintézet tudósai által készített Alzheimer-világjelentés. A demencia jelenleg gyógyíthatatlan.

A demensek körülbelül 58 százaléka fejlődő országokban él, 2050-re az érintettek fele lesz ázsiai.

idős bácsi

A betegek számának emelkedését a népesség idősödése és a diagnosztizált esetek növekedése okozza a szakértők szerint. A demencia kockázata az öregedéssel jelentősen nő.

Ma a jelentés szerint 900 millióan élnek a világon, akik 60 évesek vagy annál idősebbek, számuk a következő 35 év alatt a gazdagabb országokban 65 százalékkal, az alacsony jövedelmű államokban 185 százalékkal, a szegény országokban 239 százalékkal növekedhet. A múlt héten a The Lancet Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint néhány jóléti államban sikerült stabilizálni a demenciás páciensek számát. Nagy-Britanniában, Svédországban, Spanyolországban és Hollandiában a demens betegek száma majdnem változatlan maradt a két összehasonlított időszakban.

A szerzők szerint az eredmény a jobb életkörülményeknek és a hatékonyabb megelőzésnek köszönhető, más szakértők azonban nem tartják “elég meggyőzőnek” a tanulmányt.

Forrás: