Hol szívhatunk friss levegőt?

Több településen csökkent, Nyíregyházán viszont nőtt a levegőben keddre a szálló por koncentrációja; a szabolcsi megyeszékhelyen és a Borsod megyei Putnokon veszélyesnek számít a levegő minősége az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb mérései szerint.

A szálló por köbméterenkénti mennyisége Nyíregyházán és Putnokon 100 mikrogramm fölé emelkedett, így az OKI térképén ezt a két települést piros színnel jelölik.

Az intézet adatai szerint a Dunántúlon nagyrészt kitisztult a levegő. Kelet-Magyarországon viszont hat települést továbbra is narancssárga színnel jelölnek: egészségtelennek minősítették Salgótarján, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét. Ezeken a helyeken a szálló por köbméterenkénti mennyisége még mindig 75 és 100 mikrogramm között van.

gozoles1

A légszennyezettség miatt a "kifogásolt" kategóriába esik Budapest, Esztergom, Eger és Hernádszurdok, ezek a települések zöld színnel szerepelnek az intézet által készített térképen. A mérési adatok alapján a levegő minősége már elfogadható Győrben, Tatabányán, Ajkán, Veszprémben, Várpalotán, Százhalombattán, Pécsen, Vácon, Szolnokon és Szegeden is; ezt kék színnel jelölték.

Az önkormányzatok a narancssárgával és a pirossal jelölt szint alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát. Miskolcon és Budapesten kedden is fenntartják a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A levegő minőségének javulása miatt Szegeden hétfőn visszavonták a szmogriadót.

Forrás: