Összeomolhat a gazdaság az ebola miatt

Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az ebola-járvány a modern kor legsúlyosabb és legégetőbb egészségügyi szükséghelyzetét teremtette, de a miatta keletkező gazdasági károk csökkenthetők, ha megfelelően tájékoztatják az embereket arról, hogyan kerülhetik el a túlzott óvatosságot.

Bármilyen járvány gazdasági kárának 90 százalékát az okozza, hogy a lakosság a megfertőződés elkerülése érdekében ésszerűtlen és összehangolatlan erőfeszítéseket tesz – hangsúlyozta a Világbank adatait idézve Margaret Chan, a WHO főigazgatója abban a közleményében, amelyet hétfőn Manilában egy regionális egészségügyi konferencián olvastak fel.

„A világszervezet alkalmazottai nagyon jól tudják, hogy a megfertőződéstől való félelem sokkal gyorsabban terjed a világon, mint maga a vírus. A szemünk láttára mennek tönkre a világon nemzetgazdaságok és társadalmak, de az emberek megfelelő tájékoztatása jó védelmi eszköz lehet a kormányok kezében a gazdasági összeomlás elkerülésére” – tette hozzá Chan a közleményben.

vizsgálat

A főigazgató nem hozott fel példákat arra, milyen intézkedéseket hozhatnak az egyes kormányok, de dicsérte a Fülöp-szigetek hatóságait, azért, hogy a múlt héten rendeztek egy ebola-konferenciát, amelyen részt vettek mind a kormányzat, mind a magánszektor egészségügyi vezetői. Elhangzott az a figyelmeztetés, hogy a délkelet-ázsiai ország sok külföldön dolgozó állampolgára miatt fokozottan ki van téve a járvány veszélyének.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szeptemberben arra kérte a nemzetközi járatokat közlekedtető légi- és hajózási társaságokat, hogy ne függesszék fel járataikat az ebola által sújtott országokba, mert ezzel akadályozzák a szóban forgó országoknak nyújtandó humanitárius és egészségügyi segély célba juttatását. A WHO szerint az év elején Nyugat-Afrikában kitört járványban már több mint 8300-an kapták el a kórt, s több mint 4 ezren haltak bele.

Forrás: MTI

Forrás: