Szteroidmentes fájdalomcsillapítás

Mindenki érzett már fájdalmat, de valószínűleg csak kevesen gondolkoztak el azon, miért érezzük máshol, mint ahol képződik, vagy mi a különbség a sajgás, lüktetés és tompa fájdalom közt. A fájdalom természetéről és a csillapítás módjairól dr. Pál Mónika, reumatológus beszélt.

A fájdalom hasznos

A fájdalom leggyakrabban a test önvédelmi mechanizmusaként fontos hatásokkal bír: egyrészt amint megérezzük, azonnal beszüntetjük azt a tevékenységet, amely okozza, például elrántjuk a kezünket a tűztől. Másrészt a fájdalom miatt pihentetni kényszerülünk a sérült testrészt, amely időt kap a regenerálódásra. Igaz ez egy bokaficam, és egy gyomorrontás esetén is.

A fájdalom jelentkezésekor kérdés, hogy mikor forduljunk orvoshoz. Dr. Pál Mónika, szerint mindennapi, nem rendszeresen jelentkező, nem túl erős és ismert fájdalmak esetében érdemes a házi gyógymódokkal próbálkozni, minden egyéb esetben ajánlatos orvosi segítséget kérni.

Fotó: 123rf.com

Mégis, hogyan fáj?

A diagnózis fontos eleme a fájdalom leírása, ami nem mindig könnyű, hiszen különböző típusú fájdalmak léteznek.

  • Hő vagy a folytonosság megszakadása (vágás) okozhat szöveti károsodást, ami általában égő, égető fájdalommal jár. Ugyanakkor   például a cukorbetegség okozta idegérintettségnél is jellegzetes az égő lábak érzése.
  • Kisebb rándulások vagy az izmok görcse folyamatos sajgást idézhetnek elő.
  • Ha zárt térben (például a fogban) keletkezik gyulladás, lüktető fájdalomról beszélhetünk.
  • A hirtelen kezdődő és rendszerint egy konkrét eseményhez köthető fájdalmat akutnak vagy hevenynek nevezzük, míg a három hónapon túl tartó, általában tartós egészségkárosodás miatt kialakuló fájdalomérzetet krónikusnak hívjuk.

A fájdalom érdekes tulajdonsága, hogy kisugározhat, vagyis máshol jelentkezhet, mint ahol valójában képződik. Ilyen például az epehólyagból vagy a tüdőből származó, ám a vállban érezhető fájdalom. Az is elképzelhető, hogy a sérülés helyénél jóval nagyobb területen érezhető a fájdalom, tipikusan ilyen a porckorongsérv miatti fájdalom lesugárzása a lábakba, amely az érintett idegek lefutása mentén érezhető. Éppen ezért fontos a fájdalom kivizsgálása céljából szakemberhez fordulni, hiszen így nem csak a tünet, de az ok is megszüntethető.

hasfajas, kovek

Megoldás: az új Guna bioterápia!

”Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és óvakodnak a fájdalomcsillapítók és szteroidok túl gyakori alkalmazásától, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket”– hangsúlyozza Dr. Pál Mónika. – “Tapasztalatom szerint nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában is az új Guna bioterápiával.”

A kezelés tulajdonképpen egy injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban, mert segítenek a kollagén struktúrák kialakulásában és újonnan felépülésében, így regenerációs hatást fejtenek ki.

Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak. A szakemberek szerint a Guna bioterápia nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, bárki által jól tolerálható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index