Fogas kérdések: 14 probléma, ami a fogainkat érinti!

Kevés kellemetlenebb érzés van a fogfájásnál és egyéb, foggal kapcsolatos gondoknál, hiszen nap mint nap használjuk őket, fogainkkal étkezünk – mindenképp gyors segítséget kell keresnünk. Milyen fogproblémákkal nézhetünk szembe?

A fogainkra nagy szükségünk van. Ezért ápolásukat sem szabad figyelmen kívül hagynunk! A fogak épsége szervezetünk egészségével is összefügg. Lássuk a leggyakoribb problémákat, melyeket a fogakban kell keresni!

1.Fogfájás

Kaptunk időpontot a fogorvoshoz, de nincs elég közel? Segíthet a fogfájáson, ha kiöblítjük meleg vízzel a szánkat, fogselyemmel eltávolítjuk a maradékokat a fogak közül és fájdalomcsillapítót szedünk.  Ha duzzanatot vagy gennyet érzékelünk, látunk a fog körül, lázunk van, akkor tályogról lehet szó, ez egy komolyabb probléma. Sürgősen orvoshoz kell fordulnunk. Antibiotikumra vagy gyökérkezelésre is szükségünk lehet.

2.Foltos fogak

A helyes fogkezelés eltávolítja a foltokat. Az élelmiszerek, gyógyszerek, dohány és a trauma csak néhány ok azok közül, melyek felelősek a fogak elszíneződéséért. Három lehetőségünk van a fehérítésükre: a fogorvos használhat speciális fehérítő anyagot illetve fényt a kezeléshez. A fogorvostól kapott vagy boltban vásárolt géllel is kezelhetjük a fogakat otthon. A legegyszerűbb módszer a fehérítő fogkrém, mely csak a felületi foltokat távolítja el.

3.Üregek

A fogakban keletkező, apró üregek akkor alakulnak ki, ha egy makacs baktérium, azaz plakk, beépül a fogba, lassan rombolva kemény külsejét, a zománcot. Fogszuvasodással az íny vonalában, valamint a korábbi tömések mentén sokan küzdenek. Hogy ezt megelőzzük, legalább kétszer mossunk fogat naponta fluoridos fogkrémmel, csökkentsük a rágcsálnivalók fogyasztását, fogselymezzünk naponta és járjunk rendszeresen fogorvoshoz. Kérjünk tőle tanácsot különféle a termékek, pl. szájöblítő használatát illetően.

foghiany

4.Csorba fogak

Az első számú fogsérülés. Származhat balesetből vagy akár abból is, hogy ráharaptunk egy pattogatott kukoricára. Megoldása attól függ, hogy a fog melyik részével történt a dolog: lágy szövettel, vagy azzal, amelyikben erek és idegek futnak. Ha nem nagy a baj, akkor erős műgyantával kiegészíti a fogat az orvos. Ha a lágy szövetet érinti a sérülés, szükség lehet gyökérkezelésre, majd pedig korona felhelyezésére.

5.Beékelődött fog

Egy felnőtt fog, amely nem nő ki normálisan, beékelődött fognak számít. Ez leggyakrabban akkor történik meg, ha egy fog egy másikkal vagy csonttal, lágy szövettel „ütközik”. Ha nem zavar bennünket, a fogorvos tanácsolhatja, hogy hagyjuk békén. Ám ha igen, sőt további gondot okoz, szájsebész tudja eltávolítani.

6.Repedt fog

Ha netán nagy hévvel fociztunk és nem viseltünk védő felszerelést, vagy rágás közben történt valami baleset, könnyen megrepeszthettük a fogunkat. Megmentheti a fogat az orvos? Az attól függ. Ha csak a felszínen van a repedés, egy tömés segíthet. Ám ha a fog érzékeny lett hidegre és melegre, a probléma bonyolultabb. Rágjunk a másik oldalon, míg nem jutunk el a fogorvoshoz. Ha a repedés az ínyvonal felett van, gyökérkezelésre és koronára lehet szükségünk. Mélyebb repedés esetén sajnos a fogat ki kell húzni.

fogak

7.A fog hidegre érzékeny

A jégkrém lehet nagyon finom, de ha a hidegtől sajog a fogunk, nem jelent élményt. Első lépésben fel kell fedezni az okot. Fogszuvasodás, kopott fogzománc vagy tömés, de ínybetegség, törött fog és veszélyeztetett gyökér is lehet a probléma. Ha a fogorvos feltérképezte, mi a gond, szükségünk lehet tömésre, gyökérkezelésre, vagy az íny kezelésére, szövetcserére a gyökereknél. De az is lehet, hogy segíthet egy jó fogkrém vagy fluorid gél.

8.Ha túl sok a fog…

Előfordul, hogy valakinek több foga van a kelleténél. A legtöbb ember 32 foggal rendelkezik, de ritka esetben megtörténhet, hogy extra fogak is vannak a szájban: ennek neve hyperodontia. Akiknél fennáll, többnyire egyéb problémával is küzdenek, pl. szájpadhasadékkal vagy Gardner-szindrómával (nem rákos tumorok a szájban). A kezelést az extra fogak kihúzása jelentheti, illetve a fogszabályzás, a harapás és a megjelenés korrigálása érdekében.

9.Görbe fogak

A fogszabályzás nemcsak gyerekeknél alkalmazható. Ha későn jöttünk rá, hogy szükséges lenne, akkor is kiegyenesíthetjük fogainkat és összehangolhatjuk a harapást a segítségével. A mosolyunk is szebb lesz. Kulcsfontosságú ez a fogak általános egészségének fenntartásában. Az állkapocs fájdalmat szintén ki lehet vele küszöbölni. Fogorvosunkkal együtt kiválaszthatjuk a legjobb megoldást.

10.Rés a fogak között

Talán nem tartjuk problémásnak az első fogak közti rést. Számos híres sztárnak is ilyen a foga, köztük Madonnának, Anna Paquin-nek, Lauren Hutton-nak vagy a focistából tévéssé lett Michael Strahan-nek. Ha korrigálni szeretnénk, a fogszabályzás jó módszer erre, de kozmetikai megoldások is vannak, így például a ragasztás.

fogmosas

11.Íny problémák

Könnyen vérzik a fogunk? Érzékeny? Érzékeljük-e, hogy egyik-másik fog elválik a többitől? Valószínűleg az ínybetegség (fogínygyulladás – gingivitis) első szakaszában vagyunk, vagy pedig előrehaladottabb a probléma (periodontitis). Oka a plakk beépülése, makacs baktérium az íny vonala alatt. Ha kezeletlenül marad, csontvesztés okozhat, a fogak eltolódhatnak vagy meglazulhatnak. Megnehezíthetik a rágást és a beszédet is. Hogy elkerüljük az ínybetegséget, mossuk és fogselymezzük a fogainkat rendszeresen – és a fogorvosnál tett látogatást se hanyagoljuk.

12.Fogszorítás vagy csikorgatás

A fogak „köszörülését” fogcsikorgatásnak nevezzük. Egyik oka a stressz. Az elcsúszott fogak vagy alvási problémák egyaránt okozhatják felnőtteknél (gyerekeknél allergia is lehet a kiváltója). A fogcsikorgatás fejfájással, fájó állkapoccsal, repedt fogakkal járhat vagy a fogak meglazulásával. Ha éjszaka csikorgatjuk őket, kérjük meg orvosunkat, hogy írjon fel nekünk fogvédőt. Ha napközben áll fenn a probléma, próbáljuk ki a meditációt, a testmozgást vagy egyéb módon vezessük le a stresszt!

13.Bölcsességfog problémák

Ha a fogorvos azt mondja, a bölcsességfogak, vagy a harmadik őrlő fogak problémamentesen előjöttek, szerencsésnek tarthatjuk magunkat. Az emberek 90 százalékának legalább az egyik bölcsességfoga beékelődik, vagy nem képes teljesen kinőni. A vele járó problémák fogszuvasodást, a szomszédos fogak rongálódását okozhatják, valamint ínybetegséget. A bölcsességfogak általában 17 és 25 éves kor között jönnek elő. A fogorvosnak nyomon kell követnie a fejlődésüket. Ha problémát jelentenek, ki kell húzni őket.

14.Nincs hely a fogselyemnek

Nem számít, mennyire állnak szorosan a fogaink, a fogselyemnek be kell férnie kettő közé. Ha nem megy, akkor vékony típust vagy viaszosat kell keresni. Másfajta fogászati eszközökkel is lehet próbálkozni. Addig keressünk, amíg nem találunk számunkra tökéleteset a fogak makulátlan tisztán tartásához. A fogselymezés elengedhetetlen általános egészségükhöz.

Forrás: https://napidoktor.hu/