Csukd be szemed, nyisd ki szád, jó móka a fogmosás

A gyermekek egészséges maradandó fogainak megalapozása az élet első pár éveiben történik. Számos tanulmány mutatott rá, hogy a helytelen fogmosási gyakorlat, a nem megfelelő táplálkozás nagyon erős összefüggésben van a gyermekek fogainak romlásával.

A gyermekkor kiemelkedő jelentőségű az egészségtudatosság kialakításában, hiszen a kiskorunkban kialakult igények és tapasztalatok a felnőttkori szokásaink alapját képezik majd. Gyermekkori átlagos egészségügyi állapotunk meghatározza egész hátralévő életünket. Így van ez fogainknál is. Vagyis az, hogy milyen felnőttkorban a szájhigiéniánk, elsősorban szüleink tanításától, példamutatásától függ. Szokásaink megváltoztatása idősebb korban már tudatos odafigyelést és erőfeszítést igényel, míg a gyerekek játszva tanulnak meg élni. Kezdjük el gyermekünk szájhigiéniai oktatását időben, hogy megóvjuk a felnőttkori kellemetlenségektől!               

Nem mindegy mit eszik gyermekünk

Első lépésként figyeljünk oda gyermekünk étrendjére. A mai táplálkozási trendet eluralja a cukor, és ez a gyerekekre fokozottan igaz. Legtöbbször az ajándékozást, a jutalmazást, a meglepetést sokan az édességgel azonosítják. Már egész kiskorban rá kell szoktatnunk gyermekeinket, hogyha szomjasak, akkor tiszta vizet igyanak, cukros nassolnivalók helyett minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, így nem csak vitamin kerül a szervezetükbe, de a rágásról sem szoknak le.

fogmosas

A helyes fogmosási technika és a példamutatás sokat számít

Sajnálatos módon az a tapasztalatom, hogy a másik nagy probléma, hogy a szülők jelentős része nem adja át a gyerekeknek a napi kétszeri fogmosás szokását és nem tanítja meg a helyes technikáját. A probléma forrása talán az, hogy fiatalkorukban ők sem tanulták meg.

 A fogápolást az első néhány tejfog megjelenése után már el lehet kezdeni. Az első években praktikusabb, ha a szülő mossa a gyermek fogát, itt fontos a jó technika megtanítása. Gyengéden, körkörös mozdulatokkal, mégis alaposan tisztítsuk le az összes fogfelszínt, így idővel a gyerekek megtanulják a helyes mozdulatokat, és megszokják a tiszta fogak érzését. A cél, hogy már kisgyermekkorban kialakuljon az az igény, hogy este semmiképpen nem fekszünk le fogmosás nélkül, és reggeli készülődéshez is rutinszerűen hozzátartozik a két perces fogmosás. Ehhez kellő rendszeresség, felügyelet és kitartás kell, mégis gyermekünk felnőttkori életvitelét nagyban megkönnyíthetjük. Egy kis kreativitással pedig a kicsik is megszerethetik a fogmosást. Számtalan színes, mintás, figurás gyermekfogkefe kapható már és a fogkrémek között is nagy a választék. Vigyük magunkkal gyermekünket vásárláskor  és keressünk együtt olyan fogkefét, amit a gyerek szívesen használ, és olyan fogkrémet, melynek az ízét is szereti.

A cukormentes rágóguminak fontos szerepe van a gyermekkori szájhigiéniában is

A fogmosások közötti időben, az étkezések után megtapadó ételmaradékok savas közeget teremtve a baktériumok melegágyául szolgálnak. Ilyen esetekben a szájüreg tisztításában sokat segít a cukormentes rágógumi, mely édesség gyanánt is szolgálhat. Édes íze miatt szeretik a gyerekek, de a cukorkákkal ellentétben nem károsítja a fogakat, sőt, számos előnyös hatása van. A rágógumi tisztítja a fogfelszínt, és serkenti a nyálképződést. A nyálnak pedig jelentős védő és tisztító szerepe van a szájban. Átmossa a fogakat, és a bővebb nyál a baktériumok számát is csökkenti.

helyes fogmosás

Nem kell, hogy féljen a gyerek a rendszeres fogorvosi ellenőrzéstől

Ha a szülők életében helye van a rendszeres fogorvosi ellenőrzésnek, akkor a gyermeknek is magától értetődő lesz, hogy időnként anyu vagy apu elmegy megnézetni a fogait. Ilyenkor érdemes magunkkal vinni gyermekünket is, sőt javasoljuk neki, hogy maga is üljön be a székbe, engedje, hogy a fogorvos belenézhessen a szájába, és biztassuk, hogy dicsekedjen el szép fogairól.  A legtöbb fogorvos ilyen helyzetekben egy kis ajándékkal, matricával lepi meg a piciket, így a fogászati látogatás pozitív élményt jelent majd a gyermek számára.

A gyermekünkkel eltöltött fogmosási idő nem csak a kicsik fogának tesz jót. Mutassuk ki törődésünket, figyeljünk gyermekünkre, és hosszabb távon biztosítsuk azt, hogy kevesebb szájhigiéniai problémával rendelkezzen a felnövő új nemzedék.

Forrás: https://napidoktor.hu/