Csak üzlet a szájhigiénia?

A fogak tisztán tartására mára hatalmas iparág épült, amely számtalan terméket kíván eladni a vásárlóknak.

A fogorvosok nagy része szerint azonban megfelelő technikával és alapossággal egy hagyományos fogkefével is tökéletesen rendben tarthatóak a fogak. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa segít eloszlatni a tévhiteket.

Elektromos vagy hagyományos?

"Fogaink tisztán tartásánál a hangsúly a rendszerességen, a jó technikán és az alaposságon van. A szabályos technikát a fogorvosoktól vagy dentlhigiénikusoktól is megtanulhatjuk, akár egy szájhigiénés kezelés keretében, akár az éves ellenőrzések alkalmával." – mondja dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa.

Tény, hogy az elektromos fogkefék hatékonyak, 3 dimenziós mozgásuk alaposan tisztít, de bizonyos esetekben (például fogszabályzó esetén) a használatuk nem ajánlott. A „rezgő” fogkefék különösen vonzzák a gyerekeket, de a helyes technikát először hagyományos eszközzel érdemes megtanulni. Megoldás lehet, hogy a sietős reggeleken elektromos eszközzel mosunk fogat a gyerekekkel együtt, de esténként szükség van az alaposabb, kézi tisztításra is.

fogkefe1

A sörte a fontos

A fogkeféknél a döntő tulajdonság a sörték erőssége. Leginkább a közepes erősségű kefék ajánlottak, a kemény fogkefével túl erős dörzsölés esetén kárt is okozhatunk, felsérthetjük a zománcot, és a vérzékeny ínyt is. Azonban nem csak a mechanikus sérülések okozhatnak ínyvérzést, utána kell nézni, hogy esetleg fogkő, egy elálló tömés vagy egy rosszul záró korona áll-e a háttérben. E kérdés eldöntésében azonban kizárólag csak fogorvos segíthet, és ő az, aki meg is szüntetheti a kiváltó okot.

Fogkrém, fogpor, szájvíz?

Léteznek ugyan extra szolgáltatások ígérő, például fehérítő, gyógynövényes vagy ínygyulladást csökkentő készítmények, de az alapos fogmosásnál alapvetően nem a fogkrém a lényeges. Jó technikával akár fogkrém nélkül is tökéletesen tisztítható a fog. A fogporral ugyanazt a hatást érhetjük el, mint a krémekkel, de nagyobb szemcseméretük dörzsölő hatása miatt inkább a fogkrémek javasoltak.

A szájvizeket valójában arra kell használni, amire valók. Bizonyos szájfertőtlenítőket csak indokolt esetben, kúraszerűen, (fogimplantálás, műtét, foghúzása vagy akut ínybetegség esetén) szabad használni a szakorvos javaslatára. Ugyanis a túl gyakori szájvíz használattól felborul a száj normális baktériumflórája. Ínygyulladás esetén eleve megdőlt ez az egyensúlyi állapot, és ennek helyrehozatalára érdemes adott ideig szájvízzel öblíteni. A szájvíz akkor is hasznos lehet, ha például napközben nem tudunk fogat mosni evés után, így hamarabb visszaállíthatjuk a normális Ph értéket.

szajviz

A fogselymezés tudománya

A fogak közti felszíneket nem látjuk, így ott később vesszük észre a szuvasodás jeleit. Oda tehát egy különleges eszközzel, fogköztisztító kefével vagy a fogselyemmel kell bejutnunk. Előbbit a nagyobb rések vagy ínyprobléma esetén szokás használni – ebben a kérdésben is tanácsot adhat a szakember.

Fogselyemből több fajta található a piacon. A vékony selyemszál ideális egy normális fogazat tisztításához, pótlás vagy híd esetén azonban egy másik változatot érdemes használni, amelynek a középső szála vastagabb, és van egy merevebb része, amellyel a selyem bevezethető a hídtest alá. Ez arra hivatott, hogy a nagyobb fogközöket átdörzsölje, illetve a híd alá behúzva szépen áttisztítsa a felületeket.

Száj- és nyelvtisztítás?

A szájzuhanyt serkenti az íny vérkeringését, így leginkább fogágybetegség esetén illetve nagy hídpótlások, implantátumok esetén szokás javasolni. Nagyon fontos azonban a helyes használatát megtanulni, mert akár kárt is tehetünk azáltal, hogy a zuhannyal bepréseljük a baktériumokat az ínybarázdába vagy a tasakokba.

A nyelven a lepedék az elhalt sejtek miatt keletkezik, amelyben valóban megtelepedhetnek baktériumok, amelyek azonban leginkább maguktól tisztulnak, a tisztítással nem érünk el plusz eredményeket. Így tehát aki szereti, nyugodtan tisztítsa a nyelvét, nem árt vele.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.