A kismamák is kezeltessék fogaikat!

A kezeléstől eddig azért óvakodtak a fogorvosok, mert feltételezték, hogy az baktériumokat juttathat a kismamák véráramába, ami befolyásolhatja a babák agyi fejlődését.

A fogágybetegségek lebontják a fogínyt, fogvesztést és komoly egészségkárosodást eredményezhetnek, ami gyakori probléma a terhesség időszakában. A terhesség alatti hormonális változások hajlamosítanak a betegségre, a jelenleg szokásos antibiotikus kezelés sem ajánlott terhességben, mert elszínezheti a magzat fogait. Ráadásul ilyenkor az orvosok a betegség szintén hatásos kezelési módját, a fogak erőteljes tisztítását is kerülik, mert attól félnek, hogy azzal baktériumokat juttathatnak a kismamák véráramába, a baktériumok pedig károsíthatják a magzat agyi felődését.

A félelmek azonban alaptalannak bizonyultak. „A nők nyugodtak lehetnek, az eljárásnak nincs klinikailag jelentős befolyása a fejlődő magzatra” – mondta el Dr. Bryan Michalowicz, a Minnesota Egyetem Fogorvosi Karának kutatója, aki munkatársaival a Pediatrics folyóiratban jelenttette meg eredményeit.

fog8

A fogorvos kutató és kollégái 400 kétéves gyereket vizsgált, akiknek édesanyja terhessége során fogágybetegségben szenvedett. Egyik részüknél elvégezték a fogak orvosi tisztítását (orvosi szóval depurálását, azaz fogkőeltávolítást és fertőtlenítést), míg másik felüknél nem. A két csoport egyformán teljesített a nyelvi, motoros és IQ tesztek során. A kezelés szerencsére nem ártott, de sajnos kedvező hatásai sem voltak a gyerekekre. A korábbi tanulányok kapcsolatba hozták a fogágybetegségeket a fejlődésbeni elmaradással.

„Megvizsgáltuk, hogy a fogágybetegségek kezelése jótékonyan hat-e a gyerekek fejlődésére, de eredményeink szerint sajnos nem” – összegezte Michalowicz.. "A gyerekek eredményei ugyan mutattak kismértékű javulást, ha az édesanyjuk fogágybetegsége gyógyult, de ez olyan kis mértékű volt, hogy annak igazából nincs valós jelentősége."

shutterstock_713479

„Fogorvosként úgy gondolom, hogy a fogágybetegségek kezelésének elsősorban a szájüreg szempontjából fontos" – véli Dr. Marjorie Jeffcoat, a Pennsylvania Egyetem (Philadelphia) fogorvosa. "Nem lehet ugyanakkor kizárni azt, hogy a kezelésnek néhány esetben mégis van pozitív hatása a magzatra. A vizsgálatokat a nagy kockázattal bíró lakosság körében kellett volna végezni ahhoz, hogy megfelelő következtetéseket vonjanak le belőle. Nem gondolom ugyanis, hogy terhesség alatt el kellene tekinteni a fogágybetegségek kezelésétől.”

"A nőknek elsősorban arra kell törekedniük, hogy fogaik jó állapotban legyenek" – tanácsolja a fogorvos. "Fontos a puha fogkefék és a fogselyem megfelelő használata, hogy a fogat körkörösen megtísztítsák. A fogágybetegségek esetén is a három legfontosabb dolog a megelőzés, a megelőzés és ismételten a megelőzés"

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.