Tények és tévhitek az eboláról

Sajnos napjainkban tele vannak a hírek egy igen rettegett, nagyon fertőző, jelenleg Afrikában pusztító vírussal, az ebolával. Ezt a hírhedt kórt, nem fizikai értelemben persze, hanem a tudatosság szintjén kicsit közelebb szeretné hozni a cikk az olvasókhoz, hogy legalább miszticitásából veszíteni tudjon, mely a félelem egyik alapköve.

Az ebola egyike annak a 30 ismert vírusnak, melyek ún. hemorrhágiás, azaz vérzéses lázat tudnak okozni. Mindegyik ilyen vírusról úgy gondoljuk, hogy állatról emberre is terjed. A dengue vérzéses lázat okozó vírus egyébként aerosolban is terjed, ezért sajnos a bioterrorizmusra is alkalmas. A lázat azért hívják vérzésesnek, mert ezek a vírusok előszeretettel támadják meg a mikroereket, melyek fala tönkre megy, és így vérzés lép fel.

shutterstock_210837637

Az ebola kórokozója

Az ebolát, mint betegségek tulajdonképpen 5 vírus faj képes előidézni Szudan ebolavírus, Zaire ebolavírus, Tai Forest (Ivory Coast) ebolavírus, Reston ebolavirus és a Bundibogyo ebolavírus. A Szudán és Zaire ebolavírusok felelősek a legtöbb halálos esetért.

Sajnos az ebolavírus ellen nincs ma még olyan gyógymód, mely specifikus lenne, azaz kifejezetten az ebolára lenne tervezve. Ezen kívül egyelőre sajnos piaci forgalomban levő oltóanyag sincs, habár folyamatosan dolgoznak rajta természetesen.

A terápiában a legalapvetőbb a támogató, a tüneteket kezelő, a beteg állapotát stabilizálni igyekvő orvosi ellátás. Mindeközben a megfelelő óvintézkedések betartása életmentő. Minden embert, aki olyan vidéken él, ahol az ebola előfordul, illetve az ebolás betegek ellátásában résztvevőket tanítani kell a fertőződést elkerülő módszerek elsajátításában. Ez kulcskérdés és a terjedés akadályozásában alapvető.

Az ebolavírus előfordulása

Nemzetközi adatok

Az ebola az USA-ban ugyan nem jellemző, de számos eset előfordult az Reston ebolavírussal kapcsolatban. A fertőzöttek főemlősöket gondoztak. A Reston faj azonban emberre nem veszélyes.

Az ebolavírussal foglalkozó laborosok természetesen mindig veszélyben vannak-

A jelenlegi 2014-es ebolajárvány elsősorban 4 afrikai országot érint: Guinea, Libéria, Sierra Leone, Nigéria. 2014.szept.4-ig tudomásunk szerint 1552 ember vesztette életét 3069 gyanús esetből. A 3069 esetből egyébként laboratóriumi módszerekkel 1752-ről volt bebizonyítva a fertőzés.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention = központ a betegségek kontrolljáért és megelőzéséért) azt javasolja, hogy az utazók főként Sierra Leonét, Guineát és Libériát kerüljék. A beteg emberek vére és minden váladéka, testnedve nagyon fertőző.

A 20-szd második felétől, kb. 1970-es évek közepétől számos ebolajárvány ütötte már fel a fejét. Laboratóriumi baleset miatt még Angliában is volt egy nem halálos eset.

shutterstock_92228908

Az életkorral van-e összefüggés?

Az 1995-ös járvány alatt a Kongói Demokratikus Köztársaságban a fertőzöttségi arány a gyermekek körében lényegesen alacsonybab volt a gyermekek, mint a felnőttek körében. Az érintetteknek csak 8,6%-a volt 17éves vagy az alatt. Ebbe azt is számoljuk bele, hogy ebben az országban a lakosság fele (!!!) 16 év alatti.

Bizonyíték ugyan nincs erre az eltérésre, de egyes megfigyelések azt sugallják, hogy valószínűleg a gyerekek kisebb valószínűséggel kerülnek fertőzöttek közelébe.

Azonban egyéb vérzéssel járó lázas betegségek (pl.: Crimean-Kongó-vérzéses láz vagy a hantavírus okozta fertőzés) szintén gyakrabban fordulnak elő felnőttek körében, fiatal gyermekeket pedig viszonylagosan elkerülnek.

Nemi arányok

Egyik nem sem jelent védelmet, azonban mégis van különbség a fertőző forrásnak való kitettség miatt.

A férfiak munkáik folytán az erdőkben vagy a szavannán nagyobb veszélyben vannak, mert nagyobb valószínűséggel kerülnek kontaktusba fertőzött állattal vagy az ételfeldolgozás során fertőzött belsőséggel, hússal vagy az általunk eddig nem ismert vírushordozóval vagy hordozókkal.

A nők azonban mind a betegápolásban, mind a hallottak temetésre való előkészületeiben részt veszenk, ezért míg a férfiak főleg elődleges úton, addig a nők inkább másodlagos úton fertőződnek.

Hogy a nem alapvetően semmit sem jelent az ebola szempontjából, azt az is bizonyítja, hogy mind a férfi, mind a női egészségügyi dolgozók, akik ebolás beteget látnak el éppolyan és egyenlő mértékben vannak veszélyben.

Etnikai különbségek

Mivel a legtöbb eset a sub-szaharai afrikai régióban van, ezért nem meglepő, hogy a betegek többsége fekete bőrű. Azonban semmilyen tényező nem bizonyítja azt, hogy alapvetően lenne különbség a különböző etnikai csoportok között az ebola szempontjából.

Információ: egeszsegtrend.blog.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.