Közeleg a malária?

Az egzotikus betegségek, köztük a malária, a dengue-láz vagy a sárgaláz európai elterjedésére figyelmeztet a WHO. Ezek a betegségek sok esetben akár halálos szövődményeket is okozhatnak.

Az 53 országot magába foglaló európai régióban mintegy 77 ezer ember fertőződik meg évente ilyen úgynevezett vektorbetegségekben – a vektorok által terjesztett betegségek olyan fertőzések, amelyek a vérszívó állatok vagy egyéb élőlények útján kerülnek az emberi szervezetbe.

A statisztikai adatok szerint világszerte az összes fertőző betegség 17 százalékát teszik ki a vektorbetegségek, például a malária, a dengue-láz vagy a sárgaláz. Évente több mint egymilliárd fertőzésért és egymilliót meghaladó halálesetért felelősek a világon.

"Egyértelműek a jelzések, hogy a vektorok által közvetített betegségek az elkövetkező években Európában is erősen terjedhetnek" – közölte Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

shutterstock_18237925

Európát igencsak fenyegeti a dengue-láz kitörésének veszélye. 2012-ben a Portugáliához tartozó Madeira szigetén volt az első járvány, amelyben több mint kétezer esetet regisztráltak. Európában 1990 és 2010 között másfélmillió ember betegedett meg olyan betegségekben, amelyeket vérszívó rovarok terjesztenek – emlékeztetett a WHO.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.