Csúcson a hepatitis járvány

Már több, mint egy tucat hepatitis fertőzöttet regisztráltak Inárcson, ezért beoltották az iskolásokat és az óvodásokat.

Április 4-én regisztrálták az első hepatitis  fertőzöttet Inárcson. Az M5-ös mellett fekvő településnek az ÁNTSZ 540 darab hepatitis védőoltást biztosított, így az iskolákban és az óvodákban mindenkit beoltottak. Közismert, hogy a gyermekközösségek gócpontjai lehetnek a hepatitis járványoknak, hiszen a kicsik kevésbé tartják be a higiéniai alapszabályokat. A hepatitis az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon, Magyarországon pedig a tavalyi esztendőben összesen 1074 hepatitis  fertőzöttet diagnosztizáltak. Hétszer többet, mint a korábbi években. A kórokozó szájon át, széklet útján terjed, de a fertőzést közvetíthetik mosatlan zöldségek, gyümölcsök, fertőzött élelmiszerek, part menti vizekben tenyésztett tengeri állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött ételek, vagy szennyezett víz. Könnyen megfertőződhetünk zárt közösségekben, tömegrendezvények és tömegközlekedés során.

oltas

A beteg környezetében élők kb. 30%-os eséllyel ugyancsak megbetegednek.  A hepatitis fertőzés legjellegzetesebb tünete a sárgaság, azonban fejfájás, hányinger, étvágytalanság, fáradékonyság, izom-, ízületi fájdalom, sötét színű vizelet, agyag színű széklet is a betegségre utalhat. A tünetek 15-50 nappal a fertőzést követően jelentkeznek. Az alapvető higiénés rendszabályok betartásával ugyan csökkenthetjük a hepatitis vírussal történő megfertőződés esélyét, azonban biztos és hosszú távú védelmet védőoltással szerezhetünk. A hepatitis  ellen védőoltással védekezhetünk a leghatékonyabban, a két adag vakcina felvételével több évtizedre szóló védettség szerezhető.

Mint ismeretes május 8-án nagyszabású hepatitis  megelőzési program indult országszerte „Ne sárgulj be!” címmel.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.