A malária kifog a gyógyszereken

Terjed a malária, gyógyszereknek ellenállól változata számos délkelet-ázsiai országban – közölték Thaiföldön dolgozó amerikai kutatók egy washingtoni konferencián.

Noha a betegség Afrikában szedi a legtöbb áldozatát, a Mekong-folyó mentén lakó népek körében alakult ki a legkomolyabb fenyegetést jelentő változata.

„Az artemisinin nevű szer az elmúlt évtizedben negyedével csökkentette a betegek számát. Ám ugyanebben az időszakban alakult ki a kórokozó gyógyszernek ellenálló változata is Thaiföld Mianmarral és Kambodzsával közös határa mentén. Felbukkant Dél-Vietnamban és feltehetően létezik Laosz déli részén is” – mondta Nick White, a Thaiföldön működő Mahidol Oxford Trópusi Orvosi Kutatóközpont szakembere.

A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott konferencián azt is elmondta, nincs új, alternatív maláriagyógyszer a láthatáron.

szunyog1

A szúnyogok által terjesztett betegség évente több mint 600 ezer ember halálát okozza a világon. A gyógyszereknek ellenálló malária leginkább Mianmart fenyegeti.

Az ország 55 milliós lakosságának mintegy 70 százaléka él a malária sújtotta területeken, az itt történt fertőzések és halálozások a Mekong-vidék összes maláriás esetének háromnegyedét teszik ki egy jelentés szerint, amelyet szintén a konferencián hoztak nyilvánosságra.

White elmondta: "a betegség gyógyszernek ellenálló változatát az ország keleti, középső és déli részéből jelentették, és nem tudni, elérte-e már az északnyugati területeket, ahol Mianmar India sűrűn lakott vidékével határos. Úgy vélte, ha Indiában is terjedni kezd a járvány, nem lesznek képesek megállítani."

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.