Új remények a zöldhályog kezelésében

Az őssejtes kutatások új reményt adhatnak a glaukómás betegeknek. Az új eljárások világszerte betegek millióin segíthetnek.

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa a glaukóma kialakulásáról, tüneteiről, kezeléséről beszélt.

Alattomos betegség

Világszerte a glaukóma (zöldhályog) nevű betegség a visszafordíthatatlan vakság leggyakoribb oka. A negyven év feletti lakosság körében 50 emberből egyet érint ez a betegség Nagy-Britanniában, és ez az arány 75 év felett megötszöröződik.

Maga a glaukóma egy alattomos, folytonosan romló állapot, amely a látóideget károsítja. Sajnos gyakori, hogy a beteg csak a már előrehaladott látásromlása esetén keresi fel a szemorvost. 
Ugyanakkor van két jel, amelynek megléte felhívhatja a figyelmet erre a kórra. Az egyik a látóideg speciális elváltozása, a másik a magas szemnyomás. 

Jövőbeli új eljárás megmenthet a vakságtól

A Brit Őssejt Alapítvány kutatásai során azt vizsgálták, lehetséges-e hatékony gyógymódot kifejleszteni a betegek őssejtjeiből. A jó hír, hogy a kutatók képesek voltak a látóideg romlását csökkenteni azzal, hogy a néhány szaglósejtet áthelyeztek a látóideg területére.

Ma a glaukóma rosszabbodását, pontosabban a magas szemnyomást leginkább gyógyszerekkel és ezek hatástalansága esetén szemműtéttel igyekeznek megállítani. Születtek már beszámolók az ideg növekedési faktort tartalmazó szemcseppek hatékonyságáról is. Ugyanakkor hosszú távon nincs hatékony terápia a látóideg károsodás ellen, így sajnos számos beteg eljut a teljes vakság stádiumáig.

szem10

Éppen ezért ez a még kísérleti stádiumban lévő kutatás új reményt adhat egy jövőbeli technika kidolgozására, amely során egy egyszerű műtéttel, a páciens saját sejtjeinek felhasználásával elkerülhető lehet a vakság.

Szűréssel korán felismerhető

Megkülönböztethetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. A primer esetben a zöldhályog oka a csarnokvíz termelés és felszívódás egyensúlyának felbomlása. Ennek következtében emelkedik a szem belnyomása, ami a látóideg vérellátását rontja és ez által hosszú távon a látás és a látótér is károsodik.

A kezelés célja a szemnyomás olyan mérvű csökkentése, hogy a szem funkcióiban ne legyen rosszabbodás. A szekunder glaukómát valamilyen egyéb szembetegség váltja ki, például gyulladás, sérülés, szemen belüli érbetegség, magas vérnyomás, cukorbetegség. Ebben az esetben az alapbetegséget is kezelni kell.

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész főorvosa szerint a rendszeres szemvizsgálattal már korai stádiumban felismerhető a glaukóma, és így a látás is megmenthető. Akik valamilyen szempontból veszélyeztetettek, évente érdemes szemészeti szűrésen részt venni.

Kik ők?
– Akiknek a családjában már előfordult ez a betegség.
– Akik egyéb betegségük miatt szteroid tartalmú készítményeket szednek.
– A dializált és a transzplantált vesebetegek.
– A 40 év felettiek.

Forrás:


Egy válasz

  1. Kárpáti Pál

    Szeretném megkérdezni hogy a már több éve diagnosztizáltelsődleges nyiltzugú glaukóma betegnek is lehet esélye illetve gyógyitásására ha sikeressé válik a kutatás eredménye? Üdv!