Okozhat-e szembetegség látásromlást?

A szem a szervezet egyik legsebezhetőbb alkotóeleme. Éppen ezért nem felesleges, ha a legkisebb nyugtalanító jel miatt is felkeressük a szemorvost.

A kérdésre a válasz igen, itt már „romlásról” lehet beszélni.

Látásvizsgálat során az optometrista dokumentálja, mi az a legkisebb jelméret, amelyet az adott szemüveggel el tudunk olvasni.

Amikor látásunk szemüveggel nem korrigálható az évek során tapasztalt teljesítményének megfelelően, állhat a háttérben valamilyen szembetegség!

Ezért volna fontos látásunkat évről évre ugyanazon a helyen ellenőriztetni!

Munkám során szinte naponta elhangzik a kérdés: „Akkor most romlott a szemem?”. Erre igen nehéz válaszolni abban az esetben, ha először jár nálam az ügyfél, mert nem tudunk mihez viszonyítani.

szem12

A rendszeresen egyazon helyen végzett látás-ellenőrzés lehetőséget teremt arra, hogy már kis mértékű látás-teljesítményromlás is felhívja a figyelmet az esetleges szembetegségre.

Az időben észrevett kezdetleges stádiumú szembetegségek a legtöbb esetben orvosolhatók!

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Törődjünk többet látásunk, ezáltal szemünk egészségével!

Forrás: