Mit érdemes tudni az aftáról?

Az afta, a szájüreg nyálkahártyáján megjelenő sárgás-fehér hámhiány, melyet gyulladásos udvar vesz körül. A fájdalmas gyulladással az emberek kb. 60 százaléka találkozik az élete során és az esetek többségében visszatérő (recidiváló) gondot jelent.

A gyulladásos terület fájdalmas, az elhelyezkedésétől függően, nehezíti a táplálék-, és folyadék bevitelt, sőt, néhány esetben a beszéd is fájdalmat okozhat.

Nagysága változó lehet, az apró, gombostűfejnyi felületes hámhiánytól, a nagyobb 1 cm-es hámhiányokig minden változat előfordulhat, sőt ritkább esetben találkozhatunk, az ún. óriásaftával, mely a 2-3 cm-es nagyságot is elérheti.

Az afta kialakulásának okai és típusai

Eredetére több feltételezés létezik, bár kialakulásának pontos okát ma sem ismerjük.

A vírusos eredet, az immunológiai problémák, melyek a gazdaszervezet gyengülését okozzák, a stresszes életmód, hormonális hatás, vas-, folsav-, B12 vitaminhiány, a szájnyálkahártya sérülései, bizonyos táplálékok, mind a kórokok közé sorolhatók.

Mikulicz-féle afta: a három típus közül, a leggyakoribb elváltozás. Egyesével elhelyezkedő, néhány milliméteres nagyságú hámhiányok, általában egy hét alatt, nyom nélküli, spontán gyógyulást mutatnak. Előfordul, hogy a nyaki régióban, a nyirokcsomók megnagyobbodását okozzák.
Sutton-féle afta: általában 2-3 cm-es, korán sem felületes hámhiányok, melyek szintén egyesével jelentkeznek, azonban már a mélyebb szöveteket is érintik. Leggyakrabban a kis nyálmirigyek felett húzódó nyálkahártyán fordulnak elő, és a gyógyulási idejük is elhúzódó, akár hónapokig is eltarthat, heget hagyva maguk után. Az afták ezen formája kivizsgálást igényel, mert akár belgyógyászati betegség is állhat mögötte.
Cook-féle afta: apró, tűszúrásnyi-gombostűfejnyi elváltozások, melyek az előző két típustól eltérően, nem egyesével jelentkeznek, hanem sűrű csoportokban fordulnak elő. Megjelenését tekintve nagyon hasonlít a herpesz-okozta elváltozásokhoz. A Mikulicz-aftához hasonlóan, néhány nap alatt, heg hátrahagyása nélkül gyógyulnak.

Hogyan ismerhető fel és milyen korosztályban fordul elő?

Minden korosztályban találkozhatunk a fájdalmas gyulladást okozó hámhiánnyal. Gyermekkorban gyakran azt veszi észre a szülő, hogy a gyermeke étvágytalan lesz, az ételt és italt egyaránt elutasítja. A szájüreg megtekintésével, általában láthatóvá válik a sárgás-fehér hámhiány, és körülötte húzódó vérbő udvar.

Általában kezelés nélkül is néhány nap alatt gyógyuló, ártalmatlan elváltozások. Helyi (lokális) terápiaként, a gyógyszertárakban és drogériákban kapható fertőtlenítő hatású szájvizek, jótékony hatásúak.

Fontos az immunrendszer erősítése a változatos táplálkozással, vitaminokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával. Lehetőség szerint nyugodt, minél kevesebb fizikai, és pszichés stresszel járó életmód kialakítása.

Feltétlenül forduljon orvoshoz:

  • az elváltozások tömegesen jelentkeznek,
  • gyakran kiújulnak: háttérben fogászati betegség vagy az emésztőrendszer betegségei állhatnak,
  • nagy kiterjedést mutatnak,
  • szokatlan, nyugtalanító tünetek jelentkeznek: láz, fájdalmas nyirokcsomó megnagyobbodások,
  • gyógyulásuk elhúzódik,
  • súlyos, immunhiányos betegségekben szenvedők esetében, az ártalmatlan elváltozások is orvosi segítséget igényelnek.

Mindenképpen orvosi segítségre van szükség a kiszáradás veszélye miatt, ha a gyermek a fájdalom következtében nem vesz magához sem táplálékot, sem folyadékot!

Dr. Borsi Lieber Katalin

Forrás: https://napidoktor.hu/index