A szemet nem merev bámulásra tervezték!

Manapság sokkal jobban ki vagyunk téve a mesterséges fényforrásoknak, mint akár 5 évvel ezelőtt. S miközben a kutatások még nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, milyen hatása van hosszú távon a technológiának látásunkra, számos okból kell óvatosnak lennünk.

Napjainkban sokszor észre sem vesszük, hogy már hosszú órák óta mereven nézzük a számítógép képernyőjét. Hozzátartozik a mindennapjainkhoz. S noha még nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogyan befolyásolja a látást a technológia, a biztonságunkat nem árt szem előtt tartanunk – szó szerint.

Az ezzel kapcsolatos problémákat „számítógépes látás szindrómának” nevezik. Tünetei hatására úgy érezzük, mintha duplán látnánk, vagy olyan mértékű fejfájást tapasztalunk, hogy az gátol bennünket a hatékony munkavégzésben. Van azonban remény: néhány alap biztonsági szabály betartásával gyakorlatilag kiiktathatjuk a problémákat, melyekkel manapság számos ember küzd.

A számítógépre meredéssel az a legfőbb gond, hogy a szemüket nem erre tervezték – nem úgy van kialakítva, hogy hosszú ideig közelről szemléljen valamit. Ma nehéz elképzelni, de a számítógép csupán az elmúlt fél század óta létezik – vagyis, evolúciónk és az emberi szem nem képes ilyen rövid idő alatt jelentős változásra.

Segítség a mindennapokban

A legegyszerűbb otthoni praktika, melyről szinte mindenki bevallja, hogy nem gyakorolja: a szünetek tartása! Ugyanis ha kitartóan bámuljuk a monitort hosszú ideig, az nemcsak szellemileg kimerítő, hanem a szem izmai számára is az. Ahhoz, hogy csökkentsük a számítógépes látás szindróma hatását, nézzünk más irányba a képernyőről minden 20 percben, legalább 20 másodpercig – futtassuk végig a szemüket a szobán például. Ez lehetővé teszi, hogy a szemek pihenjenek és ne kelljen fókuszálniuk.

fejfajas

A másik megoldás, ha gyakran pislogunk – ezt szintén figyelmen kívül szoktuk hagyni. A pislogás benedvesíti a szemet és csökkenti a komoly erőlködést, amelyet a képernyő kitartó nézése okoz.

Miközben ezek az egyszerű problémákon lehet segíteni a fenti néhány változtatással, előfordul, hogy a számítógép felhasználók egy lépéssel tovább mennek és konzultálnak orvosukkal a mögöttes okokról. Sokan tapasztalnak közülük fejfájást – számukra speciális szemüveg vagy kontaktlencse viselése javasolt számítógépezés közben. Már csak emiatt is nagyon fontos, hogy szemünket 2 évente nézessük meg egy szakemberrel.

A pihenést sem könnyíti

Van még egy, aggodalomra okot adó hozadéka a számítógép LED monitora előtt eltöltött, hosszú óráknak: hatással van az alvásunkra. Egy új tanulmány alá is támasztja ezt, melyből kiderül, milyen kellemetlen hatásai lehetnek a szervezetre annak, ha valaki elalvás előtt használja a tabletjét.

A kutatás, melyet a New York-i Troy-ban levő Rensselaer Polytechnic Institute Világításkutatási központja végzett el, bizonyítékai arra utalnak, hogy ha elektronikai eszközt alkalmazunk lefekvés előtt, az megtréfálja a szervezetet és nem termel melatonint. Vagyis, mire eldöntjük, hogy kikapcsoljuk a gépet és aludni térünk, alighanem csak a bárányokat fogjuk számolgatni alvás helyett. Érdemes tehát nem elalvás előtt bíbelődni a számítógéppel, tablettel, ha azt akarjuk, hogy a minőségi, 8 órás pihenésünk meglegyen!

Vigyázzunk a szemünkre!

Noha a technológia következménye a látásunkra egy viszonylag új keletű dolog, káros hatását jelentősen csökkenthetjük a megfelelő intézkedésekkel. A legfontosabb, hogy tartsunk szünetet, miközben a gép előtt ülünk és vizsgáltassuk meg a szemünket rendszeresen. Akárcsak testünk többi részének, a szemnek is szüksége van a fokozott figyelemre, annak érdekében, hogy tökéletes látásunkat minél tovább szolgálja!

szemuveg_1

Nemcsak teljesítményünket növeljük ezzel, hanem a pihentető alvást és a jó közérzetet is előidézzük. Gondoskodjunk kellően látásunkról a mai, technológiával átszőtt világban és a szemünk meghálálja.

Szemünk ablak a világra – tanuljuk meg, hogyan védjük!

Október a látás hónapja. Az alkalomból több optikai üzlet tart ingyenes felmérést azoknak, akik szeretnék megvizsgáltatni magukat. Érdemes élni a lehetőséggel! A látás hónapjához csatlakozott az Optitis Optika is – ahol térítésmentes látásellenőrzést végeznek és szaktanácsadást is nyújtanak a hozzájuk betérők számára.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu