A kontaktlencsék tisztántartása

A kontaktlencsék igazán kényelmesek lehetnek, főleg nyáron, ám ha elhanyagolod őket, és nem figyelsz a tisztaságukra, akkor könnyen bekövetkezhet a fertőzés!

Sokan nem figyelnek oda kellőképpen a kontaktlencsék tisztántartására. Ha napi lencséd van, akkor nincs gond, hiszen a nap végén úgyis eldobod (ám ilyen lencse mellett is érdemes időnként műkönnyet csepegtetni a szemünkbe, így segítve a tisztaság megtartását).

Ha nem megfelelően tisztítod a kontaktlencséidet, akkor könnyen megsérülhet a szemed, és különböző baktériumok kerülhetnek bele, amik akár látásromlást, gyulladást is okozhatnak. A lencsetisztításnak 5 lépése van. Mindegy, hogy milyen típusú vagy márkájút kontaktlencsét használsz, ha nem napi kontaktlencséd van, akkor minden lépést következetesen be kell tartanod!

kontaktlencse

1. Kézmosás

Triviálisnak tűnhet, de nem mindenkinek! Nem elég csak vízzel átmosni az ujjaidat, távolíts el minden szennyeződést a kezedről és a kézfejedről! Koszos kézzel nem nyúlnál bele a szemedbe, ugye? Ha a kontaktlencséhez nyúlsz így, a végeredmény ugyanaz: baktériumok és szennyeződések kerülhetnek a szemedbe.

Jól mosd meg a kezed meleg vízzel és szappannal! Törölköző helyett szöszmentes törlőkendőbe, vagy papír kéztörlőbe töröld a kezed, így nem maradnak kis anyagdarabkák, szálak az ujjaidon.

A cikk folytatását KamaszPanasz oldalon olvashatjátok!

Forrás: