Ne adjunk esélyt a szájráknak!

A gyanú sok esetben, a fogorvosban ébred fel, ám nyilvánvaló jelei is vannak a szájráknak. Mik a szájrák tünetei és hogyan kezelik?

A szájrák a rákos megbetegedések azon típusa, amely kialakulhat az arccsontoknál, az ínyben, a szájpadláson, a nyelven és az ajkakon is. Jelentkezése elsősorban a dohányzásnak köszönhető. Cigarettázni, pipát vagy szivart szívni, növeli a rák kockázatát.

Az alkoholfogyasztás ugyancsak olyan rossz szokás, mely köthető a szájrák kialakulásához. Kutatások szerint, a HPV vírussal fertőzöttség ugyancsak növeli a szájrák kifejlődésének esélyét. A humán papilloma vírust szexuális érintkezés, hüvelyi/anális közösülés, vagy orális szex során is el lehet kapni.

A szájrák tünetei

A fogorvosi ellenőrzés során rá lehet bukkanni a szájrák jeleire, a tünetek azonban akár egy éven át is jelentkezhetnek, amíg az ember eljut a fogorvosához. Milyen tünetek lehetnek árulkodóak? Például, a fájdalom és hólyagok a szájban, illetve az ajkakon, amelyek nem múlnak el 2 hét után sem.

ajak3

Bajt jelez az elváltozás a nyelven vagy a mandulán, a fehér és vörös foltok a szájban vagy az ajkakon, amelyek nem gyógyulnak; vérzés a szájból, amely nem köthető semmilyen sérüléshez; megváltozik a fogak állása, beleértve azt is, hogyan illeszkedik a fogsor a szájban; duzzanat és fájdalom jelentkezik; folyamatos fülfájás, nehézkes nyelés, rágás, beszéd, nyelvmozgás tapasztalható.

Diagnózis

Amennyiben fogorvosunk gyanús jeleket észlel a szájban vagy az ajkakon, további vizsgálatokat javasol majd, hogy kizárják, vagy megerősítsék a betegség jelenlétét. A páciens kórosnak vélt szájterületén biopsziát végeznek, ez azt jelenti, hogy egy kis mennyiségű szövetmintát vesznek belőle, amelyet laboratóriumi vizsgálatnak vetnek alá.

Ha rákról van szó, azt is meg tudják mondani, melyik szakaszban tart a betegség és mennyire terjedt szét a szervezetben. Utóbbi megállapításához fogászati röntgent, endoszkópiát és egyéb képalkotó vizsgálatokat is használhatnak.

Kezelés

A szájrák kezelése nagymértékben függ a betegség stádiumától. Több módszer is rendelkezésre áll: műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia. Gyakori kezelés a műtét, és sok embernél nincs is más megoldás. Ennek során a rákos szöveteket eltávolítják. Másoknál szükséges kemoterápia és sugárkezelés is, s bizonyos esetekben, a nyakban nyirokcsomókat is el kell távolítani.

nyelv3

A sugárkezelés nagy energiájú sugarakat használ a daganat csökkentéséhez, és a rákos sejtek megsemmisítéséhez. A terápia lényege, hogy károsítja a rákos sejtek DNS-ét, képtelenné téve őket a szaporodásra, s bár a sugárkezelés a közeli egészséges sejteket is károsíthatja, a rákos sejtek igen érzékenyek rá, és a kezelés során megsemmisülnek.

Az egészséges sejtek ugyanakkor teljesen „felépülhetnek”. A sugárkezelés két fő típusa a külső besugárzás és a belső besugárzás, vagy brachyterápia. A külső besugárzás sokkal gyakoribb a szájrák kezelésében. A kemoterápiát azért alkalmazhatják, hogy a tumor méretét csökkentsék a sugárkezelés vagy műtét előtt, de a sugárkezeléssel együtt is javasolható.

A betegség megelőzése tekintetében ajánlható, hogy ha dohányzunk, sürgősen szokjunk le a cigarettáról, és alkoholfogyasztásunkat is csökkentsük! A káros szenvedélyek sokban hozzájárulnak a szájrák kialakulásához.

Az ajkakon jelentkező kór ugyanakkor, köthető az erős napnak való kitettséghez is, tehát tartózkodjunk a káros napsugaraktól, és gondoskodjunk az ajkak védelméről is napozáshoz használatos ajakbalzsammal! A fogorvosnál tett gyakori látogatás is ajánlott, hiszen a szakember korán észreveszi a szájrák tüneteit!

Forrás: