Legalizálnák az amerikaiak a marihuána orvosi célú használatát

Egy kutatás kutatása szerint az amerikai lakosság közel háromnegyede (73%) ért egyet azzal, hogy ez egyes államokban legálisan lehessen hozzá férni a marihuánához abban az esetben, ha azt az orvos írja fel, míg 23 százalék ellenzi ezt a lehetőséget.

A Pew Research Center kutatás szerint a “gyógyszernek” minősülő marihuána legalizálásának támogatottsága rohamosan nő az amerikai társadalomban, tekintet nélkül a demográfiai csoportokra vagy a pártszimpátiára.

Egészségügyi vagy élvezeti szer?

A Pew felmérése szerint jóval többen támogatják az orvos által felírt marihuána használatát, mint általános fogyasztásának legalizálását, ám ez utóbbiak száma is növekedett az elmúlt két évtizedben. Húsz évvel ezelőtt csupán a lakosság 16 százaléka értett egyet a legalizálással, míg 81 százalék ellenezte azt.

Az idősek és a konzervatívok kevésbé támogatóak

A fiatal amerikaiak nagyobb valószínűséggel támogatják a marihuána gyógyászati célú fogyasztásának legalizálását, mint az idősebbek. A 30 évnél fiatalabbak 80 százaléka értett vele egyet, míg a 65 évnél idősebbek esetében ez az arány 63 százalék.
11411A fiatalok és a liberálisok legalizálnának

Jelentős eltérés található a különböző demográfiai csoportok között a marihuána legalizálását illetően. A 30 évnél fiatalabbak 58 százaléka támogatja a könnyű drog szabadon történő felhasználását, míg ez az arány a 30 és 49 évesek között 42 százalék, az 50-64 évesek közt 40 százalék, míg a 65 évnél idősebbek esetében pedig csak 22 százalék.

De kik azok, akik már próbálták?

Tízből négy amerikai állította, hogy már kipróbálta a marihuánát, míg 58 százalékuk még nem élt ezzel a szerrel. A férfiak és a nők közt jelentős eltérés figyelhető meg: míg a férfiak 48 százaléka próbálta már, addig a nőknél ez az arány csupán 31 százalék. Különbség figyelhető meg a korcsoportok között is: a 18-29 évesek 49 százaléka már kipróbálta a marihuánát, a 30-49 évesek körében ez az arány 47, az 50-64 évesek esetében 42, míg a 65 évnél idősebbeknél csak 11 százalék.

A különböző etnikumok között némi eltérés figyelhető meg, melynek alapján a spanyol ajkúak tűnnek a legtartózkodóbbnak. A fehérek 42 százaléka és a feketék 41 százaléka próbálta már a füves cigarettát, míg a spanyol ajkúak körében ez az arány csupán 35 százalék.

Forrás: