Kevesebb só fogyasztása, kisebb esély a gyomorrákra

Csökkentheti a gyomorrák kialakulásának a veszélyét a sós ételek, mint például a szalonna, a kenyér és reggeli gabonafélék fogyasztásának visszafogása a World Cancer Research Fund rákkutatási szervezet szerint.

A túlságosan sok fogyasztása emeli a vérnyomást, ami szívbetegségek és agyi érkatasztrófák kialakulásához vezethet. A World Cancer Research Fund (WCRF) szerint a napi ajánlott sóbevitel hat gramm, ez egy kávéskanálnyi mennyiségnek felel meg. Ehelyett azonban az emberek 8,6 grammot fogyasztanak.

Nagy-Britanniában évente mintegy 6000 gyomorrákos megbetegedést regisztrálnak. A WCRF becslése szerint az esetek 14 százaléka, mintegy 800 rákbetegség elkerülhető lenne, ha az emberek betartanák a napi hatgrammos határt.

so3

Kate Mendoza, a WCRF illetékese hangsúlyozta, hogy a gyomorrákot nehéz kezelni, mivel a legtöbb esetben a tényleges kialakulásáig nem ismerhető fel a betegség. A kialakulás megelőzésében az első helyen az életmódváltásnak kell szerepelnie: a sófogyasztás csökkentése mellett több gyümölcsöt és zöldségfélét kellene enni.

A WCRF a közlekedési lámpához hasonló színű címkék elhelyezésének bevezetését szorgalmazza: a piros a magas, a sárga a közepes, a zöld pedig az alacsony sótartalmat jelezné az élelmiszereken, ellentétben az élelmiszergyártók és szupermarketek által használt másfajta címkézési módszerrel – olvasható a BBC honlapján.

Forrás: