Czeizel Endre küzdelme a kórral – A leukémiáról őszintén

Czeizel Endre leukémiával való küzdéséről is vall a Rákgyógyítás Magazin tavaszi lapszámában, amelyben egykori rákbetegek is beavatják az olvasókat élettörténetükbe.

Az ingyenes, s hirdetéseket sem közlő országos lap kiemelten foglalkozik az egészségfelmérésnek álcázott termékbemutatók csapdáival, az onkológiai kezelések mellékhatásainak csökkentésével, s interjút közöl arról is, mit várnak szeretteiktől azok a betegek, akik végstádiumba kerülnek.

Az élet szép, s ha harcolok érte, az immunrendszerem jobban működik, feltehetően kicsit hosszabb időt tölthetek még itt, míg ha feladom, s depresszióba süllyedek, hamarabb leépülök” – fogalmaz a Rákgyógyítás Magazinnak adott interjúban Czeizel Endre.

Az ismert orvos-genetikus professzor daganatos betegséggel küzdő pácienseiről éppúgy beszél, mint a családjában halmozódó prosztatarákról, s a nála diagnosztizált, gyógyíthatatlan leukémiáról. „Nem gyógyultam meg, ismerem a realitásokat, de nem azzal telnek a napjaim, hogy ezen morfondírozok: ahhoz túl sok a dolgom és túl kevés az időm, hogy a betegségen rágódjak” – fogalmaz.

Más élethelyzetben szólalnak meg azok a betegek, akiknél már egy-két évtizeddel ezelőtt diagnosztizáltak rákot, ám azt sikeresen legyőzték vagy ha ez nem is sikerült, de több mint egy évtizede együtt élnek a visszaszorított rákbetegséggel. Azért mondják el saját történetüket, hogy biztatást adjanak a betegséggel nemrég szembesült, s az onkológiai kezelések közepén járó sorstársaknak: lehet kiút a bajból.

CzeizelEndre

A szerkesztőség vallja: a betegtájékoztatás csak akkor hiteles, ha arról is szól, hogy a rákból nemcsak a gyógyulás, hanem az elmúlás felé is vezethet út. Ennek jegyében közöl a lap interjút Debrecenyi Károly István református lelkésszel, aki – vallásosságtól függetlenül – harminc éve segíti az életük végéhez ért betegeket és családjaikat abban, hogy méltósággal zárhassák le életüket. „A legnagyobb segítség, ha valódi, testi-lelki jelenléttel tudunk együtt lenni a szerettünkkel, s éreztetni vele: bármiről beszélhet. Ekkor hangozhatnak el olyan mondatok, amelyeket soha később nem lehet pótolni.”

A magazin a praktikus tudnivalók között figyelmeztet az egészségfelmérésnek álcázott termékbemutatók csapdáira, a betegeknek az étrend-kiegészítők és a gyógyhatásúnak beállított termékek révén "drágán árult remények” csalárdságára. A lap cikket közöl a daganatos betegség vagy a kezelések által kiváltott székrekedés és hasmenés kezeléséről, s a betegek bevonásával zajló klinikai gyógyszervizsgálatokról is.

A Rákgyógyítás Magazin és a www.rakgyogyitas.hu oldal kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány. Az újság elérhető országszerte az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, valamint a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. szám alatti postacímére küldött közepes méretű „postakész” válaszborítékkal lehetőség van az ingyenes postai megrendelésre is.

rakgyogyitas

Forrás: