A prosztatarák kezelésére való új készítmény

Több új, a betegek számára nagyobb gyógyulási esélyt nyújtó termék parkol az egészségügyi tárcánál. A szakmai egyeztetések és ártárgyalások már lezárultak, mégsem történt semmi.

Az egyik ilyen termék például a prosztatarák kezelésére való új, innovatív készítmény. Több évtized után először jönne új készítmény ebbe a terápiás csoportba.  A tesztoszteronszint beállításának új módszerével tovább növekedhet a túlélés esélye, feltéve, ha az illetékes tárca ezt lehetővé teszi. Valószínűleg még anyagi oka sincs a hosszú parkoltatásnak, mivel az új kezelés azonos árú, sőt egyes esetekben gazdaságosabb  is, mint a jelenlegi terápiák. Értetlenül áll az urológus szakma, a gyártó és legfőképp azon betegek, akik várják a hatékony terápiát, de erre addíg nincs módjuk, amíg ki nem hirdeti az Egészségügyi Minisztérium. Miért habozik a kormány meghozni a döntést az innovatív és költséghatékony terápiák esetében?

A prosztatarák az egyik leggyakoribb daganatféleség a férfiaknál, évente négyezer új megbetegedést és ezernégyszáz halálesetet regisztrálnak a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján. Sok daganathoz hasonlóan a prosztata elváltozásai is csak késői stádiumban okoznak észrevehető tüneteket, így sajnos az újonnan regisztráltak akár 60-70 százalékánál már előrehaladott a betegség, amikor a tünetekkel orvoshoz fordulnak. Az időben felfedezett megbetegedések műtéttel és más kezelésekkel meggyógyíthatóak, míg a betegség későbbi stádiumában gyógyszeres kezelésre van lehetőség.

A betegség tünetei közé tartoznak a vizelési panaszok, a tompa fájdalom a gát, keresztcsont vagy deréktáj területén, és a többi daganattünethez hasonlóan gyengeség, fogyás és vérszegénység. A genetikai hajlam mellett a kor az egyik jelentős rizikófaktor. Ezért a 50 év feletti férfiaknál legalább évente javasolt elmenni szűrésre.

Nem mindig jó a sok tesztoszteron (férfihormon)

A prosztatarákos sejtek növekedésében a tesztoszteron nevű hormon játssza a fő szerepet, melyet a herék termelnek. A prosztatarák tesztoszteron hiányában nem képes növekedni, a tesztoszteronszint emelkedése viszont a tumor növekedését eredményezi. Tehát a daganat visszaszorításának kulcspontja a tesztoszteronszint csökkentése.59511Ennek egyik egyértelmű, ám visszafordíthatatlan módszere a herék sebészi eltávolítása. A műtéttel a hormon termelődése nyomban megszűnik, de nagy hátránya, hogy a beteg örökre elveszíti férfiasságát valamint visszafordíthatatlanok lesznek a tesztoszteron hiányában fellépő tünetek.

A betegség kezelésének másik, kétségtelenül modernebb és humánusabb módja a hormonterápia. Jelenleg a hormonkezelés alapját az ún. GnRH-agonisták jelentik, melyek hosszú távon ugyan csökkentik a tesztoszteron szintjét, de rövid távon éppen ellenkezőleg, ennek a hormonnak a jelentős emelkedését okozzák, ami a daganat növekedéséhez és egyes tünetek fellángolásához vezethet. Ez az új, innovatív készítmény viszont azonnal és tartósan csökkenti a tesztoszteronszintet, szinte mint a sebészeti kasztráció.

Új esély a férfiaknak

A prosztatarák gyógyításában az elmúlt 20 évben nem volt új hormonkezelési lehetőség. 2009 februárjában megtört a hosszú szünet, amikor egy új, innovatív gyógyszert törzskönyvezett az Európai Unió. A több mint tíz éves kutatómunka eredményeként kifejlesztett injekció abban forradalmian új, hogy a tesztoszteron szintjének azonnali csökkenését és rendkívül alacsony szinten tartását eredményezi.  Ráadásul az új hatóanyag alkalmazása mellett nem szükséges más kiegészítő készítmény alkalmazása, így nagymértékben csökkenthetők a kellemetlen mellékhatások is, melynek eredményeként javul a beteg életminősége. Az új módszerrel 6-7-szer rövidebb idő alatt áll be az alacsony hormonszint, így gyorsabban javulnak a betegség okozta panaszok is. Az új  terápia  a kezelés alatt  sem okoz tesztoszteronszint emelkedést, ezáltal meghosszabbodhatnak a tünetmentes időszakok.

A szer nemzetközi tesztelésébe 610 prosztatarákos beteget vontak be, a betegeket 12 hónapon keresztül követték. Az új készítménnyel kezelt betegeknél nem jelentkezett a tesztoszteronszint hirtelen kiugrása, a prosztatarák előrehaladását jelző laborérték (PSA-szint) középértéke pedig 95 százalékkal csökkent.5952A gyógyszer hatékonyságát három hazai klinikai vizsgálat is igazolja, melybe itthon 20 urológiai centrumot vontak be. A vizsgálat pozitív tapasztalatokkal zárult: az orvosok és a betegek egyaránt elégedettek voltak a készítmény hatásosságával és a mellékhatások csökkenésének mértékével. Ez a vizsgálat is igazolta, hogy a szer alkalmazása mellett a beteg minőségi életet élhet.

A prosztatarák gyógyítása tehát mérföldkőhöz érkezett: a korszerű kezelésnek köszönhetően az időben diagnosztizált prosztatarák gyógyítható, az előrehaladott prosztatarák esetében a folyamat megállítható, lassítható. Az új gyógyszer a betegnek jobb esélyt kínál, a társadalomnak pedig gazdaságosabb.

Remény a magyar betegeknek

Most lehetőség nyílhat arra, hogy a készítményhez a magyar betegek is hozzáférhessenek, ahogy ez az Európai Unió legtöbb tagállama – Izland, Norvégia, Finnország, Németország, Dánia Írország, az Egyesült Királyság, Belgium, Hollandia Szlovákia, Ausztria Franciaország, Spanyolország, Görögország és Olaszország – polgárainak már rendelkezésére áll. Nem hiába nagy a várakozás itthon is, hiszen az innovatív terápiás kezelés olcsóbb a kombinált kezelésnél, a beteg és a kezelő személyzet számára is kényelmesebb, és az eddigi tapasztalatok alapján jobb életkilátásokkal kecsegtet, mint az eddig alkalmazott, hagyományos terápia.

Forrás:


Egy válasz

  1. Vadász Lajos

    Azt szeretném kérdezni,hogy hol lehet beszerezni ezt az injekciót a prosztata rák kezelésére?