Térdprotézis fiataloknak!

Az adatokból az derül ki, hogy jelentősen nőtt a térdprotézis-műtétek száma, különösen a fiatalabb korosztály körében. A „baby-boom” ötvenes éveiben járó gyermekei az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Finnországban egyre gyakrabban szorulnak erre a műtétre.

A brit szakértők szerint ezért részben az elhízás járványszerű terjedése tehető felelőssé a jelenségért, mely túlterheli a térdízületet. Az Arthritis & Rheumatism című folyóirat jelentése szerint sürgősen felül kellene vizsgálni, hogy az ennek a korosztálynak jó e a beültetés, mivel a pótlások élettartama ismeretlen. Azt csak a 60-as, 70-es, 80-as éveikben járó betegek esetében vizsgálták, a fiatalabbaknál nem. A legóvatosabb becslések szerint is a protézisek 15 évig működnek a fizikailag már kevésbé aktív idősebbek esetén. Sebészek úgy vélik, a fiatalabbak ennél is gyorsabban elhasználhatják a beépített műízületet.

A Brit Artritisz Kutatás jelenleg is vizsgálja a sikeres műtétek arányát a fiatalabbak körében. Meg akarnak győződni róla, hogy a ma behelyezett protézis 30 év múlva, vagy még később is működőképes marad. Az orvosigazgató, Alan Silman professzor elmondta, több térdprotézisre van szükség jelenleg, mint a csípőízület hasonló műtétjére. 2010-ben majdnem 90 000 ilyen beavatkozást hajtottak végre, ami az előző évhez képest 5,7 százalékos növekedést jelentett.

t%2525C3%2525A9rd

"Egyre több a térdműtét, mert a népesség öregszik és hízik – ez a két legfőbb oka a térd csont-ízületi gyulladásának, és mert egyre több esetben 50 év alatti ember szorul rá” – fejtette ki Silman professzor. A fiatalabbak már tájékozottabbak annak tekintetében, hogy milyen terápiák állnak rendelkezésükre, gyakrabban élnek is a lehetőségekkel. „A térd csont-ízületi gyulladásában szenvedők jobban tudják, mit tehetnek, és kérik is a műtétet, hogy például folytathassák a sportolást, tehát nem ok nélkül fekszenek a kés alá. Viszont ha a protézist teszik ki erős terhelésnek, tudnunk kell, hogy a beültetett műízület nem romlik-e el idő előtt.”

Finnországban ugyanezt tapasztalták. Dr. Jarkko Leskinen, a Helsinki Egyetem Központi Kórházának ortopéd sebésze összegyűjtötte az elmúlt harminc évben végrehajtott térdprotézis-műtétek adatait, és gyors növekedést tapasztalt a 30-as, 40-es, 50-es korosztály körében. „Ez aggasztó, mert nem tudjuk, mennyi a térdprotézisek élettartama. A közeljövőben problémák adódhatnak ebből” – vélekedett a kutató.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.