Monoton munka = ínhüvelygyulladás?

Manapság gyakori a nem természetes tartásban végzett, monoton mozgás miatti ínhüvelygyulladás. Sokszor elég rá a hűsítő borogatás, ám vannak komolyabb esetek is!

Kevés ember van, akinek ne lenne ismerős az ínhüvelygyulladás, hiszen megerőltetés miatt gyakran előfordulhat. Sportoláshoz vagy foglalkozáshoz kapcsolódó, egyoldalú megterhelés az oka. Az ínhüvely az inakat foglalja magába, alagútszerű képződmény: megtalálható a lábfejen, a bokán, a csuklón, a kézfejen.

Feladata az inak mozgatásának könnyítése, a súrlódásmentes mozgás elősegítése egy nyákszerű anyag segítségével. Ha a test bizonyos részein megerőltetjük magunkat, annak lehet eredménye a fibrines ínhüvelygyulladás vagy tendovaginitis crepitans.

Ez általában nem igényel komolyabb kezelést, nem így a gennyes gyulladás, a tenosynovitis purulenta. Az „egyszerűbb” ínhüvelygyulladás esetében begyulladnak és megduzzadnak az ínhüvelyek. Megváltozik a súrlódásmentes működést biztosító, csúszást segítő anyag összetétele is.

Legtöbb esetben olyan embereknél fordul elő, akik állandóan, nem természetes tartásban, monoton munkára használják a kezüket: például, írnak, számítógépnél dolgoznak, pénztárat kezelnek, hangszeren játszanak. Ínhüvelygyulladás esetén az ujjak mozgatása fájdalommal jár, nehezen mozog a kéz, a fájdalmas terület nyomásra érzékeny, duzzadt és meleg a tapintása.

Ha az ínhüvelygyulladás enyhe, hideg vizes borogatással is orvosolható a probléma, és javasolt mindenekelőtt a fájdalmas végtag pihentetése. Ha két napon belül nem tapasztalható javulás, orvoshoz kell fordulni, aki gyulladáscsökkentő krémet vagy gélt fog javasolni.

%25C3%25ADnh%25C3%25BCvelygyullad%25C3%25A1s6

Gyulladáscsökkentésre kiváló egyébként az árnikakrém és a feketenadálytő krém, valamint a mentolos, kámforos krémek is. Kiújulás megelőzéséhez érdemes meleg gyógyteás pakolásokat használni: alkalmas erre az árnika, nyírfa, fűzfakéreg, körömvirágteás pakolás.

A szövetekbe ajánlott gyógyhatású meleget juttatni. Vörös fényt és ultrahanghullámokat is lehet alkalmazni, melyek átmelegítik a szöveteket. Gyógytorna is jó lehet: óvatosan, de rendszeresen tornáztassuk a végtagot, ez lassan újra mozgathatóvá teszi az érintett ízületeket.

Komolyabb ínhüvelygyulladás esetén szükség van ortopédiai kezelésre. Általában sínbe helyezik a fájó végtagot 1-2 hétre, és fájdalomcsillapítót is kap a beteg. Ha a probléma kiújul, és krónikussá válik, szükséges lehet a fizikoterápiás kezelés is.

A gennyes ínhüvelygyulladás már súlyosabb probléma: igen hamar tüneteket produkál, spontán, erős fájdalom alakul ki, a beteg az érintett területen nyomásérzékenységet tapasztal. Duzzadt és piros a fájdalmas rész, meleg a tapintása, a duzzanat át is terjedhet – kéz esetén – a többi ujjra vagy a kézhátra.

A gennyes ínhüvelygyulladással magas láz, hidegrázás, nyirokérgyulladás is járhat. A makacs gyulladást fertőzés okozhatja. Lehetséges, hogy tűszúrás az ok, vagy tövis, szálka ment a bőr alá, és emiatt gyulladt be az ínhüvely.

Másodlagos ínhüvelygyulladásról is szó lehet olyan esetben, ha a környező szövetek gyulladnak be, például a körömágy, de a gyulladás átterjed az ínhüvelyre. Mindenképp orvoshoz kell fordulni a problémával, és időben kell elkezdeni a kezelést! A teljes gyógyulás, valamint az ujj normális funkciójának megmaradása csak így remélhető!

munka50

Sebészeti beavatkozásra van szükség: két ponton feltárják az ínhüvelyt, úgynevezett öblítő draineket vezetnek ezekbe, és átöblítik az ínhüvely üregét antibiotikumos oldattal. A nagyjából egy hétig tartó kezelés ideje alatt gipszsínben rögzítik a kezet. Ha súlyos a gyulladás, a sebészi eljárás melletti is szükséges lehet antibiotikum szedése.

Megelőzhető az ínhüvelygyulladás?

Érdemes tenni a megelőzésért, mielőtt kialakulna a baj! Fontos, hogy kényelmes, a megfelelő testtartást elősegítő bútort használjunk munka közben. A billentyűzet úgy legyen beállítva, hogy ne erőlködjünk használata közben: a csukló az íráskor természetes állásában legyen, vagyis, a kézfejeknek 45 fokos szöget kell bezárniuk az alkarhoz képest.

Álljunk fel gyakran a gép elől, tartsunk szünetet, ha monoton munkát végzünk! Az inak, ízületek merevségét kis, megmozgató gyakorlatokkal is meggátolhatjuk. Ezek az utasítások nem csak a munkára, hanem a fokozott kézhasználattal járó hobbikra is érvényesek, melyeknél szintén egyoldalúan terheljük az inakat.

Ha edzünk, mindig melegítsünk be előtte, különösen, ha kezdők vagyunk: lassan fogjunk hozzá az edzéshez, és fokozatosan gyorsítsunk a tempónkon, akkor elkerülhető az ínhüvelysérülés és gyulladás!

Forrás: