Milyen betegségek okozhatnak szúró fájdalmat?

A fájdalom nagyon sok formában jelentkezhet. A fájdalom minden formája figyelmeztetés az agynak, hogy a test valamely pontján nincs rendben valami, ezért a fájdalmat mindig komolyan kell venni.

A szúró fájdalom típusai

A szúró fájdalom is – minden fájdalomhoz hasonlóan – lehet krónikus vagy akut, ám többnyire az utóbbi eset áll fenn.

A krónikus fájdalom jelentkezhet rendszeres időközönként, de folyamatosan is fennállhat. A krónikus fájdalom oka nem mindig testi eredetű, néhány esetben pszichés betegség, depresszió is állhat a háttérben, épp ezért nem mindig sikerül azonnal felfedezni a okokat. Sok esetben az idegsejtek funkcionális zavara okozza a problémát.

Az akut fájdalom hirtelen jelentkezik és szinte minden esetben szervi eltérésre utal

A szúró vagy égő jellegű fájdalom függetlenül attól, hogy akut vagy krónikus, többnyire testi zavar, sérülés vagy betegség jele, mely veszélyes elváltozásra hívja fel a figyelmet a szervezetben.

A krónikus égő fájdalom jelezhet például övsömört, vagy haemorrhoidális betegségek kísérője lehet. A krónikus szúró fájdalom járhat például porckorongbetegséggel.

Égési sérülések, vágott sebek kísérője lehet a hirtelen jelentkező (akut) égő, szúró fájdalom, melynek a hátterében álló betegség többnyire pontosan diagnosztizálható, és orvosi kezeléssel gyógyítható.

derekfajdalom

Milyen betegségek járhatnak szúró fájdalommal?

– Porckorongbetegségek

Csontritkulás (oszteoporózis)

– Ízületi gyulladás (rheumatoid arthritisz)

– Ízületi kopás (arthrózis)

– Ficam

Vesemedence-gyulladás

– Lágyéksérv

– Ínhüvelygyulladás

– Meniscus-szakadás ( térdízületi porc szakadása)

– Keresztszalag-szakadás

– Keringési zavar

– Achillesz-ín szakadás

– Az artériák betegsége

– Ínszalaghúzódás

– Ínszalagszakadás

Izomszakadás

– Az izmok megkeményedése

– Izomhúzódás

– A vénák gyulladása, visszérbetegség

haspuffadas

Kezelés

Az akut fájdalom rendszerint könnyen felismerhető, a hátterében álló betegség egyszerűen diagnosztizálható és célzottan kezelhető. A fájdalom helye utal a betegségre is.

Ha a fájdalom minimum három hónapig fennáll, akkor krónikus fájdalomról beszélünk. A krónikus fájdalom kezelésében hatásosnak bizonyul a progresszív izomlazítás, az autogén tréning és a hipnoterápia is.

Az orvos előírása szerint gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Fájdalomcsillapítók a patikákban recept nélkül is kaphatók, de figyeljen oda az adagolásra, mivel a hozzászokás veszélye fennállhat egyes szereknél.

Megelőzés

Az akut fájdalom közvetlenül nem előzhető meg. Az esélye csökkenthető a balesetek elkerülésével, azaz óvatossággal és figyelemmel, valamint általános egészséges életmóddal, életvitellel (elegendő mozgás, helyes táplálkozás).

A krónikus fájdalom sem előzhető meg célzottan, hiszen sok esetben pszichés eredetű, ennek megfelelően lehetőleg a stressz kerülése javasolt.

Forrás: