Jaj, a lumbágóm!

Nem kevés ember életét keseríti meg a lumbágó – de miből is fejlődik ki ez a betegség, és hogyan kezelhető?

Vajon naponta hányan kiáltanak fel fájdalmasan: jaj,a lumbágóm!? Elég egy rossz mozdulat, egy hajolás, és a kínzó fájdalom belénk vág, hasít, több napra lehetetlenné téve számunkra a mozgást.

A lumbágó esetében gerincbetegségről van szó – azt jelenti, hogy egy idegszál becsípődik a gerinc lumbális szakaszán. Komoly fájdalmat okoz, mivel a csigolyák 8-10 millimétert is képesek kimozdulni helyes pozíciójukból. Emiatt a kilépő ideggyököt közvetlenül irritálják. A fájdalom nemcsak erős, de ki is sugárzik a test több részére, és akár szúró is lehet.

Ugyancsak a lumbális csigolyák – a 4-es és az 5-ös – elmozdulása eredményezi az ülőideg zsábát vagy isiászt. Ezen csigolyák elmozdulása a láb vezérlő idegeit stimulálja.

hatfajas10 Tudj meg többet a hátfájásról!

De vajon mi a lumbágó oka?

Amennyiben valakinek már igen hosszú ideje fáj a dereka, sőt, állapota rosszabbodik – számíthat rá, hogy a lumbágó is jelentkezni fog. Az egyre súlyosabbá váló derékfájás általában előre jelzi a problémát. A fájdalom egy „kiáltás”, hogy ne terheljük jelentősen a vázrendszert. Mielőtt kifejlődne a lumbágó, érdemes időben elkezdeni kezeltetni magunkat.

A lumbágó ellen szokás gyógyszereket, izomlazítókat szedni és injekciókat beadatni magunknak – de nem túlzottan érdemes.  A tüneteket enyhítik, de az alap gondot nem oldják meg. Csak átmeneti enyhülést hoznak, sőt, mellékhatásokkal járhatnak és még egyéb szövődményeket is okozhatnak.

A lumbágót gyógyítani egy módon lehet hatékonyan. Azzal, ha a kiváltó okát szüntetjük meg. Mivel egy gerincbetegségről van szó, alapvetően a gerincet, a vázrendszerünket kell a normális állapotába visszaállítani: szimmetrikussá tenni. Fontos a kezelés időben elkezdése, mert a kezdeti tünetek jelentkezésekor jóval hatékonyabban állítható vissza a normális állapot.

Manuális gerincgyógyító kezelésekkel érhetünk el a legjobb eredményt – ezen felül igen hatékony módszernek számít az energiakezelés és a csontkovácsolás. Mindkettő szép eredményeket ér el a gerinc problémái – gerincferdülés, gerincsérv, lumbágó, idegbecsípődések -, de a csípőízületi problémák, a térd-, váll-, könyök gyógyításában is.

derekfajdalom7

Isiász

Mint már említésre került, az isiász (vagy lumboitid isiász) egy kicsit más, mint a lumbágó – azért okoz fájdalmat, mert az L4-es csigolya elmozdul. Ilyenkor az egyik, vagy mindkét lábba lesugárzik a fájdalom, de jellemző az egyik vagy mindkét láb különböző területeink zsibbadása is. Zsibbadhat a comb külső része, a lábszár térd alatti szakasza, a lábfej külső éle, vagy akár a lábujjak is.

Amennyiben az L5-ös csigolya mozdul el, jelentkezhet az ülőideg becsípődése. A beteg ilyen esetben erős fájdalmat tapasztal a keresztcsont környékén, valamint a keresztcsont irányából oldalra, a csípő felé. A fájdalom kisugározhat a farokcsontba  és a forgókba is, de akár az ágyékban is érezhető.

Az isiászra ugyancsak jellemző, hogy hosszú ideje tartó derékfájás „figyelmeztette” előzőleg a szervezetet. Ugyanakkor súlyosabb esetben gerincsérv lehet az isiász oka. Kezelését illetően ugyanazok a módszerek javasoltak, mint a lumbágó esetében.

Forrás: