Az élethosszabbító csontritkulás kezelés

A csontritkulás kezelésére használ biszfoszfonátok csökkentik a csonttörések kockázatát. Emellett úgy tűnik, az életet is meghosszabbítják, bár a kutatók egyelőre nem tudják hogyan.

Ausztrál kutatók vizsgálatai szerint a biszfoszfonáttal (Fosamax, Actonel) kezelt betegek öt évvel tovább éltek, mint azok a csontritkulásban szenvedők, akik más terápiában (kalcium, D-vitamin, hormonterápia) részesültek vagy nem kezeltek. A biszfofonátokkal kezelt nők halálozási aránya 0,8 százalék volt száz betegre számítva évente. Ez az arány 1,2 százalék volt a hormonterápiában, 3,2 százalék a kalcium ill. D-vitamin-kezelésben részesült és 3,5 százalék a nem kezelt nők esetében. Férfiak esetében a biszfoszfonátok hasonlóan csökkentették a halálozási arányt

„A csontrirkulással kapcsolatos törésben szenvedő hetvenöt év feletti nők ötven százaléka meghal a következő öt évben." – nyilatkozta a cikk társszerzője, Jacqueline Center, a Sydney-i Gravan Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa. – "A biszfoszfonáttal kezelt nők esetében ebben a korosztályban ez az arány tíz százalékra csökken.” Még nem tisztázott, hogy mi okozza ezt a hatást.

shutterstock_24187353

Elképzelhető, hogy a biszfoszfobnáttal kezelt betegek egészségesebbek, jobb egészségügyi ellátásban részesülnek

A kutatók szerint azonban más a helyzet. Az életkor előrehaladtával a csontsűrűség csökken. A csontokban felhalmozódott nehézfémek, mint az ólom és a kadmium, a véráramba kerülnek és károsítják a szervezetet. A csontvesztés megelőzése megakadályozza ezeknek a mérgező anyagoknak a felszabadulását. A cikk a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism legfrissebb online számában jelent meg.

Forrás:


Egy válasz

  1. Rezegjen a husi! | BEAUTY STÚDIÓ

    […] megy, hiszen erősíti a csontszerkezetet, fokozza a csontok közti folyadékképződést, így csontritkulásosoknak, ízületi és gerincbetegeknek is kifejezetten ajánlják. Így a Budapest központjában […]