Achilles-probléma is okozhat sarokfájdalmat

A sarokfájdalom gyakori probléma, mely szinte az összes korosztályt érinti. Bár leggyakrabban a nem megfelelő lábbeli, sportolás, illetve külső behatások miatt jelent nehézséget a járás, ám meglehet, hogy a probléma forrása az Achilles-ínnál keresendő.

Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája a kellemetlen sarokfájdalom okait és a kezelésére használt terápiát ismerteti.

Gyakori panasz, amikor a járás fájdalmassá válik a sarok hátsó részének nagyfokú érzékenysége miatt. Ez általában reggelente, felkelés után jelenti a legnagyobb gondot, hiszen ekkor a tünetek jelentősen felfokozódnak. A kellemetlen panasz hátterében leggyakrabban az Achilles-ín gyulladása áll, mely a közhiedelemmel ellentétben nem csak a futókat érinti.

Az Achilles-ín és annak problémái

Az Achilles-ín testünk leghosszabb ina, mely a lábszár izmait a sarokcsonthoz. A lábfej előre-hátra mozgatásáért felelős, így jelentős szerepe van a járásban, futásban, ugrálásban. Bár egy igen vastag és erős ínról van szó, ennek ellenére meglehetősen gyakoriak a különböző sérülései (húzódás, szakadás, gyulladás), melyek nagyfokú fájdalommal járnak. Ezek hátterében több ok is állhat: például túlsúly (mely már önmagában fokozza a sérülésveszélyt), lúdtalp (ekkor az ín belső oldala jobban terhelődik mint a külső), magassarkú cipők viselése (a megváltozott ortopédiai, statikai viszonyok miatt), edzés közben túlzott megerőltetés, de akár gyógyszeres kezelés mellékhatása is lehet.

achilles

„Amennyiben valamilyen –akár egészen apró- sérülés lép fel, úgy az gyulladást eredményezhet, ami sarokfájdalomban mutatkozik meg. Ez rendszerint rosszabb reggelente, hosszabb pihentetés után, valamint fokozott igénybevételkor. Ekkor az ín vérellátása romlik, ami a rugalmasság elvesztéséhez vezet, és ez további problémákat generál. A gyulladás kezdetben az inat körülvevő úgynevezett paratenon részre korlátozódik, majd az később átterjedhet az egész ínra. Amennyiben továbbra is éri az illetőt a problémát kiváltó hatás (pl. sport, cipő), úgy az ín merevsége miatt akár szakadás is létrejöhet” – magyarázza dr. Váradi Éva főorvosnő.

Az Achilles-ín gyulladás tünetei

  • a sarok hátsó részén való fájdalom
  • reggelente a járás nehezítettsége
  • hátul, a sarok fölött duzzanat, vagy az egész ín mentén
  • nyomásérzékenység

Aktív fájdalomcsillapítással gyorsan visszatérhet az edzéshez

Szerencsére az Achilles-ín gyulladása sikeresen kezelhető, ám a legjobb mégis elkerülni a bajt. Ezt leginkább alapos bemelegítéssel, nyújtással lehet elérni, valamint úgy, hogy fokozatosan szoktatja hozzá a testét a mozgáshoz.

Amennyiben mégis kínzó fájdalom gyötri, úgy dr. Vári Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással a probléma megszűntetető. A leghatásosabb sarokfájdalom esetén az injekciós-infiltrációs technika, valamint a guna és a lézeres terápia. Ezek bár mindegyike kúrában fejtik ki maximális hatásukat, ám már az első alkalommal lényeges javulást hozhatnak, mivel amellett, hogy elszállítják a gyulladásért felelős anyagokat, a feszülés is megszűnik, így a fájdalom jelentősen csökken.

A mindennapok megkeserítője: talp-és sarokfájdalom

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.