Plasztika – Top 5 kockázat

Mi vár rád plasztikázás után? Milyen kockázatot vállalnak azok, akik önként fekszenek a plasztikai sebész kése alá?

A plasztikai sebészet virágkorát éli. Az önszántukból a szike alá fekvő nők és férfiak száma minden évben nő. Főként, ha azokat a klienseket is beleszámoljuk, akik nem először esnek át szépészeti beavatkozáson. A szépség ára pénzben sem csekély, de a műtét utáni fájdalmas gyógyulásról sem lehet megfeledkezni. A sornak nincs vége, a fájdalom és a csillagászati összeg mellett a veszélyekkel is számolni kell. Vajon milyen kockázatai vannak a plasztikai sebészetnek?

Vérzés

A műtét után néhány órával még észlelhető vérzés. Annak ellenére, hogy ez a beavatkozást követően általánosnak mondható, mégis okozhat szövődményeket. Ha a bőr alatt annyi vér gyűlik össze, ami nem képes felszívódni, hematóma alakulhat ki. A vérrel telt terület kék és lila színűvé válik és jellegzetes fájdalom jelentkezik, így a probléma hamar észrevehető.

plasztika801

Amennyiben a vérömleny továbbra is nő, valamint a terület még mindig gyulladt és duzzadt, mielőbb el kell állítani a vérzést. A kialakult hematóma roncsolhatja a szövetet, illetve a nem megfelelő orvosi ellátás esetében a bőr elhalásához is vezethet.

Fertőzések

A szervezet a plasztikázás alatt és a műtét utáni néhány órában fogékonyabb a különböző fertőzésekre. A nyílt sebek és varratok körül a kórokozók könnyebben jutnak be és fertőzik meg a legyengült immunrendszert. A kockázat csökkentése érdekében antibiotikumok szedését rendelik el. A műtéti terület körül megjelenő sárga vagy fehér váladék, a láz és a kellemetlen szagok a fertőzés jellemző tünetei, így ezeket rendszeresen ellenőrzik.

Nekrózis – szövetek elhalása

Az általános szépészeti beavatkozásoknál ritkán alakul ki nekrózis a betegnél, viszont a plasztikai műtétek esetében – ráncfelvarrás, mellplasztika valamint más, hasonló beavatkozásnál – sokkal nagyobb a szövetek károsodásának kockázata. A rendszeresen, hosszú ideje dohányzó pácienseknél még jelentősebb a nekrózis kockázata.

plasztika10

Hegesedés

Az egyik leggyakoribb kockázat a bőr gyógyulása során kialakuló hegesedés. Mégis, ha a plasztikai sebészetről van szó, talán ez az egyik legrettegettebb kockázat is egyben. Azok a páciensek, akik azért fordulnak a sebészekhez, hogy tökéletesítsék a számukra elviselhetetlen testi hibákat és így a műtét után szebbnek érezzék magukat, nehezen tudják feldolgozni a fájdalmas beavatkozást követő hegeket.

Idegkárosodás

Rendkívül ritkán és csak szélsőséges esetekben figyelhető meg idegkárosodás szépészeti beavatkozás után. jellemzője a szúró fájdalom, zsibbadás és bizsergő, égő érzés az érintett területen. Sokkal súlyosabb problémát jelent, ha a károsodott ideg mozgató izomhoz kapcsolódik. Ennek eredménye a fizikai gyengeség, de rosszabb esetben az izom bénulása is lehet. Ilyen esetekben rekonstrukciós műtéttel állítják helyre a károsodást.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.