Nagyon sok a bőrgomba!

Meglepő lehet, de a gombásodás korábban cseppet sem volt olyan gyakori, mint manapság – a modern társadalom is tehet róla. Mi okozza a bőrgombát és hogyan lehet rajta segíteni?

Ki ne hallott volna a bőrgombáról? Bosszantó és többnyire szégyellt betegség – szerencsére nem súlyos -, melyet azonban nem titkolni kell, hanem gyógyítani!

A bőrgomba okozója egy tinea nevű fertőző gomba. Gyűrű alakú foltot hagy a bőrön, a széle pirosabb, a közepe világosabb színű. A tinea gombával fertőződés több dolog miatt is kialakulhat, alapvetően három oka lehet: az ember vagy magával a gombával érintkezett, vagy kapcsolatba került egy fertőzött bőrfelülettel, esetleg valakinek a holmiját használta, aki fertőzött.

Különös, hogy még száz éve sem volt olyan gyakori a gombás megbetegedés, mint napjainkban, főként a láb- és a körömgomba. Szakemberek szerint ennek oka az lehet, hogy az emberi szervezet nem tudott olyan tempóban alkalmazkodni a változó életkörülményekhez, amilyen gyorsan azok megváltoztak. Míg korábban főleg természetes anyagokban jártak – különösen, ami a lábbeliket illeti -, ma ebben a tekintetben is egész más a helyzet. Ezért ma civilizációs betegségnek tartják a bőrgombát.

bor

Emellett egyes – manapság szintén gyakoribb – betegségek is hozzájárulnak, hogy a bőrgomba sűrűn jelentkezzen. A szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, valamint az is, ha bármilyen ok miatt gyengébb az immunrendszer. Sőt, még a fokozott stressz is hozzájárulhat.

További hajlamosító tényező lehet a bőrgombára, ha valaki súlyosabb a kelleténél – ebben az esetben ugyanis sokat izzad és nem megfelelő végtagjainak vérellátása -, ha eleve van bőr- illetve körömbetegsége az illetőnek, vitamin- vagy vashiánnyal küzd, esetleg túl sok antibiotikumot szed.

A bőrgomba nem nyújt szép látványt. A foltok a bőrön kerek vagy ovális formát vesznek fel, pirosas lila színűek. Középen világosabbak, és kifelé lesznek egyre sötétebbek. Eleinte csak kicsik ezek a foltok, majd egyre szélesebbek lesznek. Akkor is bőrgombáról van szó, ha ezek a foltok pikkelyesek és hámlanak. Leggyakrabban a fejen jelentkeznek – fejbőrön, arcon, illetve a hajlatokban, így a lábakon, a karokon és a lágyékon. Mivel a beteg a viszkető részeket gyakran vakarja, ujjai is befertőződhetnek. A fejbőrön jelentkező bőrgomba miatt a haj is hullani kezdhet.

A bőrgomba kezelése

A bőrgomba kezelése mielőbb meg kell kezdődjön – mielőtt még továbbterjed. A kezelésnek orvosolnia kell a csúnya tüneteket is.

Fontos, hogy orvos lássa a pácienst, és meghatározza a diagnózist. A bőrgomba pontos diagnosztizálásához bőrkaparékot vesznek a betegtől és ezt laboratóriumi körülmények között megvizsgálják. Mindez azért fontos, mert ránézésre hasonló bőr tünetekkel jelentkeznek egyéb betegségek is, így a pikkelysömör vagy a seborrhoea például.

gyogynovenyek2

Mit alkalmaznak az orvosok a bőrgomba kezeléshez?

Általában olyan gombaölő készítményeket, bőrgomba elleni krémet írnak fel, amilyen a klotrimazol, a butanefin-klorid, a terbinafin. Számos esetben ezek az ajánlott kenőcsök bőrgomba ellen, ám ha hatásuk nem mutatkozik meg, akkor tabletta formájú gyógyszert is javasolhat az orvos. Némelyik károsító hatással lehet a májra, ezért ilyenkor gyakori ellenőrzésre van szükség, milyen állapotban vannak a májenzimek.

Bőrgomba ellen természetes megoldások is vannak: segíthet teafőzet formában a bazsalikom, a diólevél, babérlevél, feketeürömfű gyökér, a farkasalma levele, a kakukkfűvirág és levél. Utóbbi kettő borogatásként alkalmazható.

Régóta használatos a kamilla, valamint a cickafark is bőrgomba ellen. A kamilla még meg is nyugtatja a viszkető bőrfelületet.  A kakukkfüvet és az apró bojtorján szintén alkalmazhatjuk lábfürdetőként. Használhatunk higított ecettel való bedörzsölést vagy fokhagymapépet illetve mézet a gombás bőrfelületekre.

Illóolajok közül a bőrgomba ellen a teafa-olajat, a fahéjat, mirtuszt, kakukkfüvet, mirhát, kámfort, borsmentát, pacsulit, szegfűszeget, citronellát szokás alkalmazni.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.